Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ακόμα και πριν από λίγες ώρες με αισθητή βεβαιότητα στους συνομιλητές της, ότι οι εταίροι «μπλοφάρουν» και ότι στο «παρά ένα θα κάνουν πίσω», ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νωρίς το μεσημέρι στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κινήθηκε στις παρυφές της ρήξης, προϊδεάζοντας τους βουλευτές του κόμματός του για κάθε ενδεχόμενο.
Απευθυνόμενος στο αμήχανο ενδοκοινοβουλευτικό ακροατήριο αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι "τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να πάρει μια δίκαιη λύση".
Αναφερθείς δε, στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως αυτό που ζητείται μετά από όλα αυτά, είναι να αποδεχτούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, πάλι σε μια υφεσιακή δίνη και πρόσθεσε: "Αν λοιπόν, στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε, και μάλιστα η συνέχιση του χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση".
Στο κλίμα αυτό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τέλους να εργάζεται με την ίδια ψυχραιμία, ηρεμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, "όχι απλά συμφωνίας", και ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας "η εντολή που έχουμε πάρει από τον λαό -και δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας, είναι μια σαφής εντολή- να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής".
Για να συμβεί αυτό, όπως εξήγησε, "είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία που θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση" και εξειδίκευσε: "Μια συμφωνία, που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα, αλλά θα κλείνει μια και καλή την συζήτηση περί Grexit και θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε την 5ετία, με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών'.
Ιδιαίτερα σημειώθηκε η κριτική του, όταν κάλεσε την πλευρά των εταίρων να απαντήσουν πώς συμβιβάζεται, εφόσον επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος συμφωνίας, να αποδέχονται τα σκληρά μέτρα που προτείνει και όχι τις προτάσεις του για διαγραφή του χρέους και πρόσθεσε: "Έχει φτάσει όμως η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν δημόσια, όχι από εμάς, πρωτίστως από την ίδια την Ευρώπη και τις δυνάμεις που συνεχίζουν να μιλούν για αλληλεγγύη και δημοκρατία".
Ενώ συνεχίζοντας συνέστησε στην Ευρώπη να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της-"πιστεύω ότι θα το κάνει"- υποστήριξε, με μια διεθνιστική αντίληψη από τα παλαιά, ότι "αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης" και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι παρά τις επιθετικές δηλώσεις των ημερών, υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη δυνάμεις που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης και δουλεύουν για να εξευρεθεί λύση.
Όπως επανέλαβε μετά την κατάθεση του συνολικού κειμένου της ελληνικής πλευράς, "αντί απαντήσεων από την πλευρά τους λάβαμε στην πρόταση αυτή, παραλάβαμε ένα κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και επανήλθε σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, δραματικές αυξήσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση του ΕΚΑΣ και πολλά άλλα απαράδεκτα και εξωπραγματικά".
Και εξήγησε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό, προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα που δεν επιβαρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν από την κρίση και πως η απάντηση που έλαβε σε αυτά ήταν ότι τα μόνιμα παραμετρικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχο ποσό από την αύξηση του ΦΠΑ. "Φαίνεται να αδιαφορούν και για το ότι η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10 μονάδες αποτελεί οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος" είπε.
Προχωρώντας σε σύντομο απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου, αναγνώρισε καθυστερήσεις, όπως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαμήνυσε πως "σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου".
Ενώ, προειδοποίησε ότι "ήρθε η ώρα επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο, την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι ο κόσμος της εργασίας".
Συναντήσεις με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ
Νωρίς το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε διαδοχικά με τρείς πολιτικούς, τους επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και την βουλευτή της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι τάσσονται-από διαφορετική αφετηρία -υπέρ μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να παρατείνει τη διαπραγμάτευση ως το τέλος του μήνα, να μην πληρώσει, αν αυτό χρειαστεί, το ΔΝΤ αλλά και να συγκρουστεί με τους ακραίους στο κόμμα του, στην περίπτωση που οι δανειστές προσφέρουν μια έντιμη συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού έμειναν με την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας μολονότι διατηρεί την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές σκληραίνουν την στάση τους, υποστήριξε ότι στο τέλος δεν θα επιλέξουν λύση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ-"δεν συμφέρει ούτε αυτούς, ούτε εμάς".
Η κυβέρνηση, φέρεται να τους είπε, θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή, αλλά δεν θα επιδιώξει την ρήξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr