Δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιεύματα του ξένου τύπου με ενορχηστρωμένο τρόπο, επαναφέρουν σήμερα, μετά την αισιοδοξία της Πέμπτης, αλλά και την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση, μια εικόνα απόλυτου αδιεξόδου. Μάλιστα με πρωτοσέλιδο τίτλο οι Financial Times κάνουν λόγο για χρόνο που τελειώνει και προειδοποίηση προς την Ελλάδα για “game over” επαναφέροντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που, ειρήσθω εν παρόδω, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα.
Παράλληλα οι πληροφορίες του Reporter από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την ανάγκη η Αθήνα να αποδεχτεί ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο με αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και στα ποσά του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% και 1,5% τον επόμενο χρόνο. Αυτό παραπέμπει σε μέτρα αρκετών (5;) δισεκατομμυρίων, ενώ ανοικτό είναι το θέμα των μειώσεων των συντάξεων και της κατάργησης με οριζόντιο τρόπο των πρόωρων συντάξεων άμεσα. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «με θεατρικό τρόπο» αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ και όσα σημείωσε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά επιβεβαιώνει το πλαίσιο λύσης που συνολικά οι Θεσμοί θέλουν να περάσουν στην ελληνική πλευρά και στο οποίο, όπως αναφέρουν, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά.
Πάντως δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου χτες δηλώθηκε η διάθεση για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, που σε επίπεδο πολιτικής ομάδας για τα δημοσιονομικά αλλά και τεχνικών ομάδων για σειρά άλλων ζητημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια είναι σε πλήρη εξέλιξη με συμμετοχή μάλιστα ειδικών συμβούλων.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του EWG που γίνεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας θα συνεχιστεί η προετοιμασία του πολύ κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Σύμφωνα, μάλιστα με το Reuters, στη σημερινή ατζέντα, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ στο πρακτορείο, θα συζητηθεί και η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, αλλά και η ελληνική πρόταση για 9μηνη παράταση.
Ωστόσο, πληροφορίες από τους Θεσμούς αναφέρουν ότι το σχέδιο των 9 μηνών «δεν περπατάει», αντίθετα προκρίνεται μια σταδιακή διαδικασία με ορόσημα (δεμσεύσεις) - milestones και παράλληλο «ξεκλείδωμα χρηματοδότησης», το οποίο θα αποτυπωθεί σε ένα δεσμευτικό κείμενο σύμβασης. Το σενάριο αυτό βέβαια συντηρεί ένα καθεστώς ομηρίας για την Αθήνα για την κυβέρνηση που θα ήθελε ένα χρονικό περιθώριο ώστε να διαπραγματευθεί το χρέος χωρίς την καθημερινή πίεση των Θεσμών. Οι τελευταίοι πάντως ως αντίδωρο της κλιμακωτής αυτής συμφωνίας εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμοι να δώσουν μια διαβεβαίωση για την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών βιωσιμότητας του χρέους. Όσον αναφορά δε στο αναπτυξιακό πακέτο αναμένεται να συναθροιστούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πακέτο Γιούνκερ, QE) ώστε να γίνει υπενθύμιση ότι το πρόγραμμα εφόσον συμφωνηθεί έχει ήδη ένα σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα.
Πάντως θέμα λεπτών χαρακτήρισε το πρωί της Παρασκευής την επίτευξη συμφωνίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πριν από κάποιες ημέρες είχε δηλώσει ότι «συμφωνία θα υπάρξει εντός της ημέρας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή δεν πληρώνουμε ΔΝΤ και ΕΕ και θα πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας σε μισθούς και συντάξεις».
«Ή θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου ή ποτέ» συμπλήρωσε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr