Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί ένα σκληρό δημοσιονομικό πακέτο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση με την Κομισιόν, όπως σημείωσε χτες ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί, μένει να υπάρξει το «αντίδωρο» του χρέους, ώστε να μπορέσει η όποια συμφωνία να περάσει από τη Βουλή. Γι΄ αυτό και η πλευρά της Αθήνας συνεχώς επαναφέρει το θέμα κάνοντας λόγο για βιώσιμη λύση, που ωστόσο θα πρέπει να πακεταριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει κι από τα άλλα κοινοβούλια. Μάλιστα έχοντας βάλει στο τραπέζι το θέμα της παράτασης για εννιά μήνες με πρόγραμμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς άλλο δάνειο ευελπιστεί ότι δε θα συναντήσει δυσκολίες από τα άλλα κράτη μέλη.
Έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, έχοντας βιώσιμο χρέος.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ σήμερα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα.
Η εντατικοποίηση της διαδικασίας "γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος" στην οποία κατέληξαν χτες το βράδυ οι τρεις ηγέτες περιλαμβάνει συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο «με ισχυρή πολιτική κατεύθυνση» ώστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα να βρεθεί λύση. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τη όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση.
Έτσι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ σε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι διαδικασίες περαιτέρω όπως αποφάσισαν οι τρεις ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης. Πάντως το κλίμα στις Βυξέλλες είναι καλύτερο μετά τα συνεχή "σκοτζέζικα ντους" που επεφύλαξαν οι Θεσμοί στην ελληνική πλευρά. Πλέον μετά τις «παρεξηγήσεις» ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αναλάβει και πάλι τον αναγκαίο διαμεσολαβητικό ρόλο.
Δηλώσεις «προετοιμασίας» με εσωκομματικά μηνύματα
Με αυτά τα δεδομένα αναπόφευκτα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό κορυφαία στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη ρητής δέσμευσης των δανειστών για διευθέτηση του χρέους. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, το βράδυ της Τετάρτης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ρητή δέσμευση των δανειστών για διευθέτηση του χρέους εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να χαλάσει για ποσοστό 0,2% του πλεονάσματος εξέφρασε.
Επιπλέον, υποστήριξε, μιλώντας στον Alpha, ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να οδηγήσουν σε χρεοκοπία μια χώρα της Ευρωζώνης και γι' αυτό δηλώνει πεπεισμένος πως τελικά θα επέλθει συμφωνία.
Η στροφή στη «λογική» συμπληρώνεται κι από δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, που παραδέχτηκε, μετά τον Αλέξη Μητρόπουλο, ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του The Press Project, αναφέρθηκε σε λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες το πρώτo διάστημα της ορμής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ψευδαίσθηση ότι θα υπερίσχυε η Δημοκρατία έναντι των τελεσιγράφων. «Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο Ν.Φίλης σημείωσε ότι είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. «Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση. «Δεν σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» επισήμανε, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή ρήξης με τους δανειστές είπε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε». Διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση και πως «υπάρχουν ρωγμές».
Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι είναι «οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας και η δίκαιη λειτουργία - ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Ως προς τη στάση απέναντι στη συμφωνία, ανέφερε πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία.
«Αν δεν έχουμε συμφωνία που να διασφαλίζει χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» είπε. «Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος» συνέχισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η λιτότητα. «Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα» τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr