Η κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή απαντά στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που ζήτησε από την Αθήνα αντιπρόταση στην πρόταση των θεσμών, προκειμένου, να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά και να γίνει εφικτή η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει υψηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε μια προφανή προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών η Αθήνα αυξάνει το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 1,75% το 2016 και 2,5% το 2017.
Κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι η Αθήνα με την πρότασή της, κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016, ενώ δεν κάνουν καμία αναφορά για το 2017.
Αν και οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότεροι από τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι πιστωτές στην πρότασή τους, είναι υψηλότεροι από τις αρχικές προτάσεις της Αθήνας.
Η πρόταση προβλέπει επίσης υψηλότερα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απ' ό,τι είχε αρχικά προτείνει η Ελλάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, υπολογίζοντας έσοδα 1,36 δισ. ευρώ από τον φόρο το 2016. Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας μέχρι στιγμής ζητούν αλλαγές στον ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, ή περίπου το 1% του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανεπαρκή πρόταση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι θεσμοί εξετάζουν αναλυτικά την πρόταση, σημειώνοντας μάλιστα πως όποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος διαρρέει πληροφορίες για την αποδοχή ή μη της ελληνικής πρότασης δεν εκπροσωπεί την Κομισιόν.
Παράλληλα και από την Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη νέα πρόταση που υποβάλει η ελληνική πλευρά έχει προς τους θεσμούς.
Η σχετική δήλωση έγινε με ανάρτηση του Νίκου Παππά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με τον Υπουργό να ζητεί παράλληλα από την Κομισιόν σαφή και γραπτή απάντηση. «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», συμπλήρωσε.
Πάντως πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι διαφορές της Ελλάδας με τους εταίρους μπορεί να ελαχιστοποιηθούν στη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr