«Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση απόψε, ώστε την Τετάρτη, οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα» συμπλήρωσε η πηγή.
Οι θεσμοί έχουν τις τελευταίες ώρες στα χέρια τους το νέο κείμενο προτάσεων της ελληνικής πλευράς, που χωρίζεται σε δύο σκέλη, το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό.
Σχοινάς: Οι προτάσεις εξετάζονται αναλυτικά
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, οι προτάσεις εξετάζονται διεξοδικά.
«Είναι σημαντικό να αναλυθούν όλες οι προτάσεις, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εργαζόμαστε στη βάση της δήλωσης της 20ης Φεβρουαρίου, που ορίζει και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», είπε ο εκπρόσωπος, ενώ όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «τραπέζι» πολλές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν τώρα από την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι θεσμοί απορρίπτουν τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι, όπως είπε, σε θέση να επιβεβαιώσει συγκεκριμένες συναντήσεις.
Παππάς: Δεν έχουμε απάντηση από την Κομισιόν
Παράλληλα και από την Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη νέα πρόταση που υποβάλει η ελληνική πλευρά έχει προς τους θεσμούς.
Η σχετική δήλωση έγινε με ανάρτηση του Νίκου Παππά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με τον Υπουργό να ζητεί παράλληλα από την Κομισιόν σαφή και γραπτή απάντηση. «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», συμπληρώνει.
Wall Street Journal : Υψηλότερα πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, η νέα ελληνική πρόταση που απεστάλη στους θεσμούς περιλαμβάνει υψηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η ελληνική πρόταση προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 1,75% το 2016 και 2,5% το 2017.
Οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότεροι από τα πρωτογενή πλεονάσματα που περιελάμβαναν οι πιστωτές στην πρότασή τους, αλλά υψηλότεροι από τις αρχικές προτάσεις της Αθήνας, σε μια προφανή προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η WSJ.
Η πρόταση προβλέπει επίσης υψηλότερα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απ' ό,τι είχε αρχικά προτείνει η Ελλάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, υπολογίζοντας έσοδα 1,36 δισ. ευρώ από τον φόρο το 2016. Ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας μέχρι στιγμής ζητούν αλλαγές στον ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, ή περίπου το 1% του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr