Η ασφυκτική κατάσταση ρευστότητας αλλά και διαφαινόμενη υστέρηση εσόδων λόγω καθυστέρησης με τις δηλώσεις εισοδήματος δημιουργεί δεύτερο μέτωπο παράλληλα με το εξωτερικό για την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η μάχη για τη διαρκή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων δυσκολεύει.
Την ίδια ώρα οι εταίροι εμφανίζονται με αυστηρό ύφος προς την Αθήνα τονίζοντας ότι φτάνει η ώρα μηδέν. Μετά τη συνάντηση των G7 στη Γερμανία η Μέρκελ εμφατικά είπε ότι για να υπάρξει αλληλεγγύη για την Ελλάδα, θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Μόνο ο Πρόεδρος Ολάντ έδωσε μια χαραμάδα ελπίδας και σημείωσε ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις για μέτρα που η Αθήνα δηλώνει ότι δεν μπορεί να λάβει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον ζήτησε και από την Αθήνα, αλλά και από τους εταίρους να υπάρξει ευελιξία στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. «Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι οι εταίροι «αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση».
«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στον κλοιό πιέσεων που βρίσκεται η Αθήνα ήλθε να προστεθεί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετακυλύει σε πιο σκληρές θέσεις, και πιέζει με αυτόν τον τρόπο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δεν τις έχουμε, δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης, τόνισε ο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γερμανικό κανάλι Ν24, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ.
Παράλληλα αναφερόμενος στα όσα έγιναν με το περίφημο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».
Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά προσπαθεί να γεφυρώσει τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει κάθε πλευρά και φτάνει περίπου 3 δισ. ευρώ. Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το έδαφος που χωρίζει τις δύο πλευρές έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες παραπέμπουν σε διαφορετική εικόνα με πολλές εκκρεμότητες.
Με αυτό δεδομένο στο τραπέζι μπαίνουν σενάρια συμφωνίας- γέφυρας, όπως αποκαλείται, ακόμα και παράτασης του νυν προγράμματος, όπως αναφέρει η WSJ, ώστε να βρεθεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση και να δημιουργηθεί φόρμουλα ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Στόχος είναι μέσα από μια τέτοια διαδικασία να κλείσουν κάποιες από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης να εκταμιευτούν χρήματα για τις αποπληρωμές και στη συνέχεια να δοθεί νέο ραντεβού το Φθινόπωρο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ούτως ή άλλως θέματα όπως η διευθέτηση των κόκκινων δανείων ή το θέμα του ασφαλιστικού απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο.
Πάντως με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η συνολική λύση που επιδιώκει θα έλθει τώρα παρά μόνο ως έκφραση προθέσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να συναντηθούν και να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Έκανε δε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης. «Η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όλοι, πλέον, αναμένουν τη συνάντηση της Τετάρτης για να φανεί πώς οι εταίροι θα απαντήσουν και πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στο εσωκομματικό ακροατήριο στο φόντο του σκηνικού διαρκούς και μακράς διαπραγμάτευσης (ή αλλιώς ομηρείας) που στήνεται.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr