Μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο κρατών υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μόνο για τα ελληνικά ακτινίδια. Σημειώνεται ότι το 2011 διοχετεύτηκαν στην Κίνα μόλις 600 τόνοι από τα ελληνικά ακτινίδια, ενώ πέρυσι εξήχθησαν στην αγορά 4.000 τόνους. Συνολικά η εγχώρια παραγωγή ακτινιδίων ανέρχεται σε 160.000-170.000 τόνους, η πλειονότητα των οποίων διοχετεύεται στο εξωτερικό. Μόνο στην Ρωσία κατευθύνονται περί τους 28.000 τόνους.
Μολονότι λοιπόν η Κίνα έχει εκφράσει εδώ και μία πενταετία το ενδιαφέρον της για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, ποτέ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη σύνταξη των απαιτούμενων πρωτοκόλλων που ουσιαστικά θα έδιναν ώθηση προς τα εκεί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Αποκλειστικές πληροφορίες είναι ότι αυτό πάει να αλλάξει και η ελληνική πλευρά έχει δρομολογήσει τη σύνταξη τεσσάρων πρωτοκόλλων φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια. Τα προϊόντα αυτά, άλλωστε, όπως λέγεται, έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr