Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών όπως δηλώνουν πλέον όλες οι πλευρές, αλλά υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας στα σκληρά μέτρα λιτότητας που προτείνουν οι εταίροι, πολλά από τα οποία δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.
Κι ενώ φαίνεται οτι υπάρχει συμφωνία για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, τελικά στο θέμα του ΦΠΑ οι εταίροι επιμένουν σε αύξηση του χαμηλού συντελεστή σε 11% και αύξηση του υψηλού συντελεστή σε 23% με την υπαγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτόν τον συντελεστή, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή 6,5% και της έκπτωσης του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά. Επιμένουν επίσης σε μείωση του ΕΚΑΣ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς μείωση αντικειμενικών αξιών, διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και τριπλασιασμό της για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ όπως και κατάργηση των προσλήψεων που έχει κάνει η κυβέρνηση.
Όσον αφορά στις συντάξεις, εκτός της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, ζητούν να καταργηθεί η κατώτατη σύνταξη και να αντικατασταθεί από προνοιακό επίδομα για όλους που θα δίδεται μόνο από τον προυπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όλα αυτά τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, αποσκοπούν στην κάλυψη ενός κενού 2 δισ ευρώ ετησίως που είναι η διαφορά μεταξύ των ελληνικών προβλέψεων και των προβλέψεων των δανειστών για τις δημοσιονομικές ανάγκες φέτος.
Από την άλλη πλευρά, οι εταίροι θα δεσμευτούν για ρύθμιση του ελληνικού χρέους στους επόμενους μήνες.
Τα μέτρα αυτά τα οποία κρίνονται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα σκληρά, δεν είχαν προταθεί ευθεώς από τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά εντάσσονται στις κοινές αποφάσεις Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι και Γιούνκερ τις οποίες ανακοίνωσε χθές ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Έλληνα Πρωιθυπουργό κατά τη συνάντηση τους. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε οτι δεν μπορεί αν συζητηθεί αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε μείωση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται όμως οτι η κυβένρηση έχει ήδη αποδεχθεί την αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των τριάντα χιλιάδων ευρώ και συζητά για τους υπόλοιπους φόρους. Κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία θα περιλαμβάνει πολύ μεγάλες αυξήσεις των φόρων προκειμένου να προστατευθούν τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώμματα.
Πρόκειται για μια "φορολογική καταιγίδα" η οποία θα χτυπήσει την οικονομία, προκειμένου να αποφευχθούν μειώσεις των δημοσίων δαπανών μέσω άλλων μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr