Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, η οποία αφορούσε την Ελλάδα και έγινε χωρίς την Ελλάδα, οι ηγέτες δεν αποφάσισαν τελικά - όπως φοβόταν η ελληνική κυβέρνηση να γράψουν ένα κείμενο συμφωνίας δίκην τελεσιγράφου, (take it or leave it), διότι σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμφώνησαν μεταξύ τους. Το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση κυρίως στο θέμα του Ασφαλιστικού, αλλά και επειδή πολλές από τις χώρες μέλη του αντιδρούν στην προσέγγιση της Ελλάδας με "χαλαρούς" όρους. Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποδειχθεί σημαντική σύμμαχος της χώρας καθώς πιέζει για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και για την παροχή στην Ελλάδα μεγαλύτερης βοήθειας, η οποία αν τελικώς υπάρξει θα προέλθει κατά πάσα πιθανότητα από την Ευρωπαική Ένωση και όχι από το ΔΝΤ.
Και ενώ σκοπός της πενταμερούς συνάντησης ήταν η διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα παρουσιαζόταν στην ελληνική πλευρά ώς τελική πρόταση των δανειστών, τελικά η πενταμερής κατέληξε σε μια "ευχή" να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Οι διαφωνίες με τους δανειστές για το ασφαλιστικό και για το δημοσιονομικό πλέονασμα παραμένουν τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται πως παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το πώς και πότε θα πληρωθούν οι δόσεις των ελληνικών δανείων στο ΔΝΤ, ύψους 1,3 δισ ευρώ τον Ιούνιο.
Η αναβολή των αποφάσεων πάντως είναι εις βάρος της ελληνικής πλευράς καθώς η έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, εμποδίζει ακόμη και την πληρωμή μισθών του Δημοσίου και συντάξεων ήδη από αυτόν τον μήνα. Συνεπώς οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση όσο δεν λαμβάνεται μια απόφαση παροχής ρευσότητας από τους δανειστές, είναι εξαιρετικά αυξημένες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr