Η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν έχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας, το οποίο όμως εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής είχε τηλεδιάσκεψη με την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο και κατά πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Εν τω μεταξύ, για «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα, στην τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Για την αποψινή συνάντηση στο Βερολίνο ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί να παραστεί ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο δείπνο εργασίας θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (European Roundtable of Industrialists, ERT), ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.
Ο κ. Ζάιμπερτ, πάντως δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο περιθώριο να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν θα αποτελέσει το βασικό θέμα.
Γκάμπριελ: Συμφωνία σύντομα
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις.
«Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη, επίσης εκείνοι που έχουν την ευθύνη στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουν τον λίγο χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε αποφάσεις» δήλωσε από το Βερολίνο.
Την ίδια ώρα, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει να εκπέμπει στο δικό του μήκος κύματος σχετικά με την διαπραγμάτευση, με τον εκπρόσωπο, Μάρτιν Γιέγκερ να δηλώνει ότι η διαβούλευση, κινείται στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου και έκανε λόγο για δεκαπέντε σημεία που πρέπει να κινείται μια συνολική λύση.
Ο κ. Γιέγκερ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τόνισε, δε, ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους Θεσμούς και με κανέναν άλλον.
Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr