Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφείς εντολές να υπάρξει προώθηση λύσεων. Στη σύσκεψη της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σχηματίστηκε η στρατηγική ώστε αν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί πλαίσιο λύσης.
Τα μέτωπα
Οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Οι Θεσμοί αξιώνουν τη λήψη μέτρων άνω των 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψή του, καθώς τοποθετούν το δημοσιονομικό κενό κοντά στα 2 δισ. ευρώ για φέτος, με την Αθήνα ωστόσο να επιμένει πως αυτό δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την κυβέρνηση, η απόσταση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού αφορά σε λογιστικές διαφοροποιήσεις, καθώς και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο καταγραφής των δαπανών.
Την ίδια ώρα στο ΦΠΑ τα εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι με το τελευταίο, που εξετάζεται, να θέλει καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα ως εξής: 7%, 14% και 22%. Ωστόσο η διαμόρφωση δυο συντελεστών ίσως είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στο θέμα.
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγές - και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας - από το επόμενο έτος, 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, κυβέρνηση και δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει στην επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, στα επίπεδα πριν την 1/1/2015. Τα θέματα του δημοσίου έχουν και πάλι μπει στο τραπέζι από το ΔΝΤ, όπως και της μη αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου για τα εργασιακά. Επίσης, απόφαση για επαναφορά της 13ης σύνταξης μετατίθεται προς τα τέλη του 2015, ενώ αναβολή για το νέο έτος παίρνει και η αύξηση του αφορολόγητου.
Πάντως σημαντική σύγκλιση θέσεων σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Συμφωνια σε δυο φάσεις
Πληροφορίες παράλληλα άναφερουν οτι στο Brussels Group θα τεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες ένα συνολικό σχέδιο - οδικός χάρτης με τα στάδια της συμφωνίας και των παράλληλων χρηματοδοτικών εκταμιεύσεων για την αποτροπή ενός πιστωτικού γεγονότος. Αυτό προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δύο φάσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν ενστάσεις που δυσκολεύουν τα πράγματα. Τα θέματα αυτά παντως θα τεθούν στο G8 στη Γερμανία.
Εάν περάσει το σχέδιο θα πάρει το δρόμο του για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τον Ιούνιο. Έτσι θα καταστει δυνατή η τεχνική παράταση του προγράμματος (πιθανόν ως το τέλος Οκτωβρίου) με παράλληλη εκταμίευση ενός ποσού 4-5 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά με πρώτα τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (SMPs).
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr