Ο προϋπολογισμός, που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπει 50,3 δισ. Ευρώ. Από αυτά τα 21,88 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άμεσους φόρους και τα 25,1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Επίσης βάσει του προϋπολογισμού προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, με τους Θεσμούς όμως να επιμένουν ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Κι εκεί είναι το κλειδί καθώς οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες και γι’ αυτό πιέζουν για παραπάνω μέτρα του 1,5 δισεκ.
Τα υπουργείο Οικονομικών έχοντας μάλλον αποσπάσει την αποδοχή για χαμηλό πλεόνασμα το 2015 επιδιώκει να βρει μείγμα μέτρων που δε θα εντείνει το σπιράλ ύφεσης.
Στο τραπέζι πάντως, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια και ο αρμόδιος υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης είναι απαιτήσεις που μόνο πανικό δημιουργούν. Εξ΄ ού και η διάψευση για το φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών ή καταθέσεων, που ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reporter έχει τεθεί ως ιδέα.
Τούτων δοθέντων η εστίαση γίνεται στην έμμεση φορολογία που αν και άδικη ή με κενά εισπραξιμότητας μπορεί να αποδώσει κύρια λόγω τουρισμού όπως αναφέρουν οι δανειστές. Έτσι οι τολμηρές και αναπτυξιακές κινήσεις για μέσο όρο χαμηλού ΦΠΑ δυστυχώς δε φαίνεται να περπατούν. Μετά τις προτάσεις των Θεσμών αλλά και της Κυβέρνησης για υψηλό συντελεστή από 20% έως 23% το σενάριο καθήλωσης του συντελεστή 23% στο 15% ή ακόμα και στο 18% φαντάζει απίθανο.
Πάντως έστω και τελευταία στιγμή οι παράγοντες της αγοράς με πρώτους τους τουριστικούς στέλνουν το μήνυμα ότι το μόνο που πετυχαίνει η υπερφορολόγηση είναι ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr