Οι συζητήσεις στη Ρίγα «επικεντρώθηκαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και ουσιαστικά παρέπεμψε στο Brussels Group όπου εδώ και 20 μέρες περίπου είναι σε πλήρη εξέλιξη μια διαδικασία που θα θεμελιώσει τη νέα συμφωνία πακέτο. Αυτό άλλωστε είναι από την πρώτη στιγμή η σταθερή επιδίωξη της Γερμανικής πλευράς.
Και στη Ρίγα έγινε στην ελληνική πλευρά σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορεί να υποκατασταθούν καθώς αυτό θα επέφερε συνολικές δομικές αλλαγές στις δομές της Ε.Ε., όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί, ενώ τονίστηκε εμφατικά ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία (και χρηματοδότηση) χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Ουσιαστικά οι Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν πρόθυμοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με προσωπικές παρεμβάσεις στο επόμενο διάστημα να διευκολύνουν κάποια τεχνικά εμπόδια στη διαδικασία τεκμηρίωσης της νέας συμφωνίας, ωστόσο αυτή θα έχει πάρει οριστικά χαρακτηριστικά στο BG.
Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και προφανώς και το κόστος, να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματος του, όπου ήδη πολλοί μιλούν για τρίτο μνημόνιο βγάζοντας «σπυριά».
Ο γρίφος Βαρουφάκη
Τούτων δοθέντων ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απουσίαζε από τη Ρίγα (ήταν ο κ. Ευκ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς) αλλά έχει ήδη φροντίσει να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές του σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του. Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς χρέος, ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ενώ στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, σημείωσε ότι δε θα υπέγραφε μία συμφωνία για την οποία θα μπορούσαν να τον εγκαλέσουν οι δυνάμεις της αγοράς ως έχουσα υφεσιακά χαρακτηριστικά.
Οι στόχοι της Αθήνας
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έθεσε στους συνομιλητές του την επιθυμία της Αθήνας για ολοκλήρωση της συμφωνίας με παράλληλο άνοιγμα του θέματος του χρέους, που είναι και το κλειδί για την Αθήνα, ώστε να «πακετάρει» ελκυστικά το νέο πρόγραμμα που έρχεται. Εκεί κλειδί είναι ο ρόλος και η σταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παραλληλα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, ει δυνατόν, και το θέμα του χρέους να έχει σαφή ορίζοντα αναδιάρθρωσης (επιμήκυνσης κτλ) αποτυπωμένο στο κείμενο που θα πρέπει να επικυρωθεί πάλι εντός του μηνός, από ένα έκτακτο Eurogroup. Επιπλέον, και χτες στο τραπέζι έπεσε η ανάγκη για ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά την ανάπτυξη.
Το δίπολο χρέος ανάπτυξη άλλωστε είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να πατήσει η ελληνική πλευρά για να ξεφύγει από τις αιτιάσεις ότι τελικά εδώ και 3 μήνες το μόνο που πέτυχε ήταν να φορμαριστεί και η ίδια στο «κοστούμι» της αξιολόγησης και της υπογραφής νέου μνημονίου. Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι το προγύμνασμα για το τι επέρχεται.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr