Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Έλληνες διαπραγματευτές συναντήθηκαν την Τετάρτη με το Brussels Group, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα μια συμφωνία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να προσφέρει επαρκείς δεσμεύσεις για αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ, οι πιστωτές μπορεί να δείξουν επιείκια στις απαιτήσεις τους για περιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις», αναφέρει και ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel. «Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους, στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα», εξηγεί.
Οι συνομιλίες επί των συντάξεων, των μισθών και άλλων επίμαχων ζητημάτων ερευνώνται ενδελεχώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Και ο Επίτροπος Μοσκοβισί περιμένει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη του μήνα να πετύχει συμφωνία.
Μισθολογικές απαιτήσεις
Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχτούν την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010-12, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Bloomberg ένας από τους δύο αξιωματούχους. Την ίδια στιγμή, όμως, θα μπορούσαν να είναι "ανοιχτοί" σε μια πιο σταδιακή αύξηση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο της οικονομίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια αποδεκτή συμφωνία θα περιλάμβανε το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αναφέρει στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ένας άλλος λέει πως αν γίνει πράξη η υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, θα εξαφανίσει τα 2/3 από όσα έχουν υποσχεθεί οι Έλληνες να κάνουν.
Στο σύνολό τους, οι πιστωτές δείχνουν να είναι έτοιμοι προς μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη της Γερμανίας που είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εάν θέλει να πάρει τα υπολειπόμενα χρήματα της διάσωσης.
Φορολογική Μεταρρύθμιση
Ο Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, καθώς η προηγούμενη απορρίφθηκε, υποστηρίζει το Bloomberg. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί, ο Τσίπρας θέλει να θέσει ένα νέο σχέδιο που θα ανοίξει την πόρτα της χρηματοδότησης, αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα επιδιώκει τώρα μια συμφωνία σε δύο στάδια με τους πιστωτές της: πρώτον, μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει τη ρευστότητα της οικονομίας και δεύτερον, μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία αυτό το φθινόπωρο. Παράλληλα, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr