«Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα. Η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Εάν η διαπραγμάτευση αποτύχει, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε οδυνηρές επιλογές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πιστωτικό γεγονός», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα παράγουν περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Τονίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει μια πραγματικά αναπτυξιακή συμφωνία με τους εταίρους και τους πιστωτές, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρότεινε 13 μέτρα για την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με ισχυρές επιχειρήσεις:
- σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Απαιτούν μείωση του κόστους της ενέργειας.
- Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για το κράτος και τις επιχειρήσεις.
- Μείωση της γραφειοκρατίας.
- Έξυπνες δομές στήριξης της επιχειρηματικής δράσης.
- Επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
- Ηλεκτρονικές υποδομές παντού. Συμμετοχή της χώρας στο Πακέτο Γιούνγκερ.
- Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όφελος των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας.
- Ανάπτυξη αποτελεσματικότερων χρηματοοικονομικών μέσων.
- Τολμηρό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
- Επιτάχυνση μεγάλων αναπτυξιακών projects όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, την αναβάθμιση των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών, και νέων προγραμμάτων που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
- Δημόσια Διοίκηση με διαφάνεια, στοχοθεσία, αξιολόγηση και λογοδοσία. Αρωγός και όχι εμπόδιο της ανάπτυξης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- Εργασιακό καθεστώς πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με βάση το flexibility αλλά και το flexisecurity. Ιδιωτικοποιήσεις, με γνώμονα όχι τόσο το εισπρακτικό αποτέλεσμα όσο κυρίως με τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον επιχειρήσεων ώστε να προκύπτει προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία.
- Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και στοχευμένες αλλαγές, εκεί τουλάχιστον που οφθαλμοφανώς πάσχει, όπως για παράδειγμα οι πολυσυζητημένες και αμφισβητούμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Τέλος ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον εφιάλτη της μνημονιακής εποχής θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα δημιουργεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr