Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του σχεδίου και μετά την αρχική έκπληξη που προκάλεσε η διαρροή του, τόσο ο πρόεδρος τη κομισιόν, όσο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διέψευσαν ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Αισιόδοξος για μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα, αλλά στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν διέψευσε ότι ήταν αυτός ο συντάκτης του κειμένου αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ».
Οι διαψεύσεις έρχονται μετά από το σοκ που προκάλεσε στα στελέχη του ΔΝΤ, η ύπαρξή του και θεωρούνται τουλάχιστον φυσιολογικές αυτή την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ακόμα ανοιχτά.
Le Monde: Έγγραφο εργασίας το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για συμφωνία
Να περάσουμε στην ουσία τώρα. Παρά την διάψευση της ύπαρξης του κειμένου το περιεχόμενο του σχεδίου ποτέ δεν διαψεύστηκε. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, Le Monde, πρόκειται για έγγραφο εργασίας το οποίο φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των "Θεσμών".
Ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε ότι το κείμενο αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της.
Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, εκτιμά η Le Monde, αφού οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ και διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.
Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων.
Αντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.
Financial Times: Μια πρόταση από τις πολλές
Από την άλλη πλευρά οι Financial Times, σημειώνουν ότι το "σχέδιο Γιούνκερ", αποτελεί απλώς μία «πρόταση» από τις πολλές που ανταλλάζει η Κομισιόν με την Ελλάδα στην προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος ενώ εκφράζει και την αμφιβολία για το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο.
Ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, δεν διστάζει μάλιστα να προβλέψει ότι και αυτή η πρωτοβουλία της Κομισιόν, αν πράγματι ισχύει, θα έχει την τύχη του αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, για την Κύπρο και είχε απορριφθεί.
Επιπλέον, τονίζουν ότι άλλοι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν καλοβλέπουν τις πρωτοβουλίες εκ μέρους της Κομισιόν, ενώ όπως σημειώνουν ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν ιδέα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.
Αισιοδοξία για συμφωνία
Ανεξαρτήτως του σχεδίου πάντως, η Κομισιόν αισιοδοξεί ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι προβλέπει συμφωνία για την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Ωστόσο ψαλίδισε τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.
«Με την Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα. Αυτή η πρόοδος είναι όμως αργή για μια τελική συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ παρέπεμψε τις αποφάσεις για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις σ τις συνομιλίες με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία που θα "ξεκλειδώσει" την χρηματοδοτική βοήθεια πλησιάζει, εξέφρασαν μιλώντας στον ΣΕΒ τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την επίτευξη μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, μετά από μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις».
Επίσης, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας, ότι «θα έλεγα πως είναι ζήτημα μιας εβδομάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr