Ο κ. Grillo, παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που καταβάλλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μάλιστα σημείωσε ότι αν δοθούν από τους πολιτικούς σαφή σήματα ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, υπάρχει από τους εταίρους θετικό πνεύμα και προθυμία για καινούργιο δάνειο, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Σ. Γκάμπριελ σε δηλώσεις του στον κυριακάτικο τύπο της Γερμανίας. «Αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι δεν έχουν μόνο σχέδιο αλλά δούμε και εφαρμογή του προγράμματος, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και μετά έρχεται το χρήμα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων», είπε ο επικεφαλής του Γερμανικού ΣΕΒ. Ο κ. Grillo τόνισε σχολιάζοντας τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ότι δεν θα είχε νόημα να παρατείνουμε το δεύτερο πακέτο αν δεν προχωρήσουμε σε τρίτο
Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπισε το δημοσιονομικό πρόβλημα αναγνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες των πολιτών. Υπογράμμισε, δε, ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η απόλυτη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, το Δημόσιο και το φορολογικό σύστημα. «Έχει μεγάλη σημασία, είπε, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για να δοθούν χρήματα, αν η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση με τους εταίρους και να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις». Σημείωσε δε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει καθώς δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.
Υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις
«Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτά και να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις. Δεν το πιστεύω», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπροέδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Jose Vincente Gonzalel. «Όλοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει όμως η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει», πρόσθεσε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι όταν κάποιος στην επιχείρησή του παρουσιάζει μια πρόταση, του κάνει πέντε ερωτήσεις: τι θα κάνεις, πώς θα το κάνεις, ποιος θα το κάνει, πότε και με ποιο κόστος. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα έχει αξιόπιστο πρόγραμμα πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Στη θεωρία παιγνίων αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης Businesseurope κ. Markus Beyrer τονίζοντας ότι «κατά την άποψή μας θεωρούμε ότι σημαίνει συνεργασία για να αυξήσουμε την πίτα και δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό». Θέλουμε, είπε, ένα χαρτί με μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του προγράμματος πιστωτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όμως δεν θα είναι πάντοτε ανοιχτό. «Πρέπει, τόνισε, να καταγράφουν στο χαρτί ορισμένα πράγματα και να είμαστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν» ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας σημείωσε την ανάγκη να κλείσει συμφωνία καθώς ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματα έχουν εξαντληθεί. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είπε, κινδυνεύει αν κυριαρχήσει καχυποψία αντί για αλληλεγγύη. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για να αποφύγουμε το ατύχημα». Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι μετριοπαθής ενώ ανέφερε ότι η προσαρμογή στη χώρα μας έγινε με βαρύ τίμημα, διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα και ότι στο τέλος του 2014 υπήρξαν ισχνά σημάδια ανάπτυξης τα οποία όμως βασίζονταν στην κατανάλωση.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr