Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με ξένους παράγοντες, ώστε αφενός να προλειάνει την παρουσία του στη Ρίγα στις 21 Μαΐου αλλά και να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα ώστε η ΕΚΤ να μην προχωρήσει μεθαύριο σε αποφάσεις που θα επιδεινώνουν την κατάσταση ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας.
Την Τετάρτη αναμένεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το ΔΣ να αποφασίσει για την ανανέωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο και πάλι ο Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις για «κούρεμα» των εγγυήσεων που καταθέτουν οι Ελληνικές τράπεζες. Μια τέτοια απόφαση θα περιορίσει περαιτέρω τα όρια ρευστότητας των τραπεζών και θα επιτείνει το κλίμα ασφυξίας.
Η Γερμανική πλευρά πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτό κατέτειναν οι δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidmann στην Handelsblatt μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. «Δεδομένης της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών, δεν πιστεύω ότι είναι «ο.k.», τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές να λαμβάνουν δάνεια για να χρηματοδοτούν ομόλογα της κυβέρνησής τους» τόνισε.
Ενδείξεις συμβιβαστικής διάθεσης
Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η αναφορά των FT σήμερα περί πιθανότητας παρουσίασης μιας πρότασης-τελεσιγράφου στην Ελλάδα ώστε να πιεστεί ασφυκτικά για την υπογραφή συμφωνίας. Ωστόσο η άποψη αυτή ακόμα δεν έχει κυριαρχήσει σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα.
Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το πλαίσιο των 4 σημείων (χαμηλό πλεόνασμα, αναπτυξιακό πακέτο, μηδενικές περικοπές μισθών κλπ, χρέος) που έβαλε κατά την ομιλία του στο Economist ο Πρωθυπουργός θα γίνει σεβαστό. Όπως ανέφερε χτες το Reporter υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί τα θέματα του ασφαλιστικού και εργασιακού να περάσουν για λύση σε δεύτερο χρόνο, κάτι που θέλει και ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιουνκέρ. Μάλιστα και το Ταμείο έχει αρχίσει να σκέφτεται ότι αλλαγές στην αγορά εργασίας τώρα, δεν είναι ενδεδειγμένες.
Ο οικονομικός ιστότοπος Poleconomix στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία επισημαίνει πως η απορύθμιση των αγορών εργασίας μπορεί να έχει μηδενικές θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την τεχνολογική σύγκλιση – και μόνο αρνητικές κοινωνικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα (IMF, World Economic Outlook: Uneven Growth – Short- and Long- Term Factors, April 2015, Chapter 3, Box 3.5, pp. 104-107).
Παράλληλα η αναφορά των σημερινών FT ότι ο Π. Τόμσεν επέμεινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να εφαρμόσει η Αθήνα, δείχνει ότι κάποια περιθώρια υπάρχουν.
Ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του πακέτου
Ωστόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου επανέφερε θέμα βιωσιμότητας του χρέους ενώ όπως γράφει η εφημερίδα η ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις ή η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επηρεάσει και τις χρηματοδοτήσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και άρα θα οδηγήσει σε εσωτερική ανακατάταξη του χρηματοδοτικού προγράμματος με ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία.
Ήδη το έδαφος προετοιμάζεται για την κοινή γνώμη της Γερμανίας. «Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», είναι ο τίτλος της Die Zeit, αναφερόμενη σε δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Σ. Γκάμπριελ ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine. Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει: « Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας». Ο επικεφαλής του SPD se συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, επεσήμανε παρόλα αυτά ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Δεν μπορούμε απλώς να στέλνουμε χρήματα εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν οικονομικά αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη».Το μήνυμα είναι σαφές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr