Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να μην έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές, αλλά διαπραγματεύεται για να αποφύγει τη μείωση μισθών και συντάξεων, τα μέτρα που αφορούν στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, αλλά και για να πετύχει μια συμφωνία με χαμηλότερα πρωτογενή πλεοάσματα στο μέλλον. Και ενώ οι εταίροι εμφανίζονται αδιάλλακτοι, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών του και πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ρήξη με τους Ευρωπαίους και αυτόνομη - εκτός Ευρωζώνης - πορεία της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται οτι έχουν "αφοπλίσει" κάθε διαπραγματευτικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού ο κατεξοχήν "σκληρός" εκπρόσωπος τους ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει "κάντε δημοψήφισμα" και ατύπως έχει προτείνει στην κυβέρνηση να φύγει από Ευρώ με μια διαδικασία συντεταγμένης αποχώρησης.
Αν τελικώς δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πολλές ελπίδες για πολιτική λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα την ερχόμενη Πέμπτη. Αν δεν έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει κάποιες χρηματοδοτήσεις, στις 5 Ιουνίου που καλείται να πληρώσει 300 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ, δεν θα έχει τη ρευστότητα για να το κάνει. Και αν πληρώσει τελικά το ΔΝΤ δεν θα έχει ρευστότητα για να καλύψει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του Ιουνίου προς τους δανειστές, ύψους 1,5 δισ, ούτε τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις.
Οι εξελίξεις λοιπόν αυτή την εβδομάδα αναμένεται οτι θα είναι πλέον ραγδαίες και στα δυο μέτωπα, δηλαδή και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αλλά και στο μέτωπο της εσωτερικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Μαξίμου και πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή του δημοψηφίσματος, αν η συμφωνία καταρρίπτει τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης είναι υπαρκτή, όπως είναι υπαρκτό και το ενδεχόμενο εκλογών μετά την παρουσίαση της συμφωνίας και με αφορμή τη συμφωνία.
Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Financial Times, κάποιοι από τους εταίρους προτείνουν την λύση του "τελεσίγραφου" προς την ελληνική πλευρά όπως έγινε στην Κύπρο, δηλαδή την σύνταξη από μέρους τους μονομερώς μιας συμφωνίας "take it or leave it" προς την ελληνική Βουλή. Η προσβλητική αυτή για την κυβέρνηση και την Ελλάδα λύση, υποστηρίζεται σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα από μερίδα των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι θεωρούν οτι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ούτε προοπτική πραγματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr