Το είπε ξεκάθαρα την Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, το ανέφερε καθαάρ και γραπτή κοινή δήλωση των υπουργών, στην οποία καταγραφόταν παράλληλα και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.
Μια ημέρα μετά, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την αισιόδοξη άποψη, ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), παρότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το πρωτογενές πλεόνασμα και ο ΦΠΑ.
Η αισιοδοξία τους αυτή πηγάζει από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε καθώς τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αναφορές ήταν το αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις συζητήσεις με την Ελλάδα υπάρχει βελτίωση του κλίματος, αλλά όχι και αντίστοιχη πρόοδος σε θέματα ουσίας.
Ο Σόιμπλε συνεχίζει να κρατά σκληρή γραμμή και στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να σημειώσει πως «η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση» και ότι έχει σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.
Παρατήρησε, δε, ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί θέλουν να μιλούν μόνο με υπουργούς και όχι με τεχνικά κλιμάκια.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκταμίευσης σε μικρές δόσεις, των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα είπε ότι αν το Eurogroup αποφάσιζε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, λόγω και της περιπλοκότητας της κατάστασης στη χώρα σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας, όπως είπε.
Στόχος της Κομισιόν από εδώ και πέρα είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, με την εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, να δηλώνει πως οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.
Επίσης, πηγές της Κομισιόν παραπέμποντας στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνουν ότι από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, τότε άμεσα θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για ν την εγκρίνει.
Έτσι και με βάση και την απόφαση της ΕΚΤ, για αύξηση του ELA κατά 1,1 δις. ευρώ, με την οποία κρατιέται με το ζόρι ζωντανή η ελληνική οικονομία, η ρευστότητα της Ελλάδας εξαρτάται από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο του Brussels Group.
Χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει εκταμίευση της δόσης, και άρα ξαφνικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας, αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr