Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, μίλησε για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ωστόσο ότι οι δυο πλευρές «δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμα σε τελικό συμπέρασμα».
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το θέμα της ρευστότητας είναι «φλέγον ζήτημα», για την Ελλάδα και ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά».
Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αισιοδοξία του, ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες και είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ μνημονιακού και μετα - μνημονιακού προγράμματος.
Ο κ. Βαρουφάκης όπως και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί νωρίτερα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε σειρά θεμάτων, όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα δάνεια», οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ σημείωσε πως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι ζητήματα στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το εργασιακό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση -καθώς στην χώρα οι εργασιακές σχέσεις είναι πλήρως απορρυθμισμένες- ενώ δεν είναι τόσο σημαντικό για τους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ.Βαρουφάκης έκανε λόγο για ένα «κομβικό ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι η μείωση συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση και ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας και αδήλωτης εργασίας.
Όπως είπε αυτό που χρειάζεται γι την επίλυση του αντίθετα αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη της Οικονομίας, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και εξορθολογισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί πολύ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές της. Ξεκαθάρισε, δε, ότι συμφωνία θα υπάρξει όταν η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα είναι κάτι που οι πολίτες θα μπορούν να αγκαλιάσουν και να εφαρμόσουν και θα είναι πολιτικές που δεν θα οδηγούν πλέον σε ύφεση.
Ερωτηθείς για το αν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς ο έλεγχος επί των διακινούμενων κεφαλαίων για να αποφευχθούν οι διαρροές τόνισε ότι έλεγχος των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης πήρε αποστάσεις από την έντονη φημολογία, λέγοντας ότι «αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, αλλά είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει».
«Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών. Η προσφυγή στο λαό είναι μία κίνηση άμυνας την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να την κάνουμε, έχουμε πρόσφατη εντολή. Δεν είναι σενάριο που εξετάζεται», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι «κάθε φορά που έχουμε βρεθεί η συζήτηση είναι φιλική και εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική και ήταν μία συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα και ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος».
Τέλος δίνοντας το στίγμα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός τόνισε ότι «υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες» και ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία, προσπάθεια την οποία όπως είπε το Eurogroup αναγνώρισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr