Και αυτό γιατί σε σχέση με άλλες συνεδριάσεις, αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν πάει σε κλίμα δημιουργικής ασάφειας στη σύσκεψη, αλλά με καταγεγραμμένη πρόοδο και «σημαντικές προσεγγίσεις» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ έγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.
Σύμφωνα με κύκλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μάλιστα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με τον πρωθυπουργό, και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα.
Παράλληλα η FAS σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
"Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α", τόνισε και σημείωσε: «Αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι πραγματική πρόοδος».
Την ίδια ώρα πάντως η Άνγκελα Μέρκελ, δεχόταν σκληρή κριτική από ομάδα 15 νεαρών βουλευτών του κόμματος της (CDU) για την πολιτική που ακολουθεί στην διάσωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», με πρωτοβουλία του 31χρονου Μαρκ Χάουπτμαν και του 29χρονου Μαριάν Βεντ, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση 15 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα την Ελλάδα.
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν πολλοί που επέκριναν την πορεία διάσωσης.
Ο κ. Χάουπτμαν απέρριψε το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας. «Με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, θα ήταν σαν να προαναγγέλλουμε αλλαγή του συστήματος της Ευρωζώνης σε μεταβιβαστική ένωση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ως εναλλακτική επιλογή μένει μόνο μια πραγματική χρεοκοπία εντός ευρώ και έπειτα διαπραγματεύσεις για μια έξοδο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr