Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Ελλάδα από τις αρχές της κρίσης σημειώνεται μια καταστροφική εκροή ταλέντου, το λεγόμενο brain drain, που στερεί την ελληνική αγορά εργασίας από τα καλύτερά της στοιχεία.
Επικαλούμενη μελέτη του EUI, το Marketwatch, τονίζει ότι ο αριθμός των μορφωμένων πολιτών που εγκατέλειψαν τη χώρα υπολογίζεται από 180.000 ως 200.000 άτομα. Με αυτό τον αριθμό , η «μεγάλη έξοδος» εκτιμάται σε περίπου 10% του πανεπιστημιακά εκπαιδευμένου προσωπικού της χώρας.
Σε μακροσκοπικό επίπεδο, η μετακίνηση αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο brain drain, τονίζει ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο CUNY’s Queens College, Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος μελετά το ελληνικό μεταναστευτικό μοντέλο σε βάθος χρόνου.
Αυτό που διαφοροποιεί το brain drain από άλλους τύπους μεταναστευτικών κυμάτων είναι το μεγάλο ποσοστό των ικανών και μορφωμένων ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα, ανέφερε ο κ. Αλεξίου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα χάνει τους «νεότερους, καλύτερους και λαμπρότερους», ανθρώπους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα, το 88% έχει τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, περισσότεροι από 60% έχουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 11% έχει διδακτορικό δίπλωμα. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι το 79% όσων έφυγαν στην περίοδο της κρίσης είχαν μεν θέση εργασίας, αλλά ένιωθαν ότι δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα (50%), ή δεν είχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).
Όμως αυτή η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου έχει σημαντικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, μακροπρόθεσμα ίσως μεγαλύτερες και από την έλλειψη χρημάτων.
«Έχει δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς επιδρά, ανάμεσα στα άλλα, στους φόρους εισοδήματος και κατανάλωσης, αλλά πρωτίστως στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να παράξει προϊόν υψηλής αξίας», αναφέρει η Joan Vidra, πρώην αναλυτής της Moody’s και νυν επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων κρατικού χρέους στην ARC Ratings.
Τα πράγματα θα μπορούσαν μάλιστα να χειροτερεύσουν καθώς 35.000 νέοι Έλληνες αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στο εξωτερικό και πιθανόν να αποφασίσουν να βρουν εργασία εκεί.
Επίσης Έλληνες που ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησής τους προς το εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο του 2014, η εφημερίδα «Το Βήμα» εξέδωσε μία μελέτη, όπου αναφερόταν πως το 70% των πρόσφατων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιθυμεί να εργαστεί στο εξωτερικό, ενώ το 10% ψάχνει ήδη ενεργά για εργασία στο εξωτερικό.
Πού κατευθύνονται όλοι αυτοί οι καλά εκπαιδευμένοι Έλληνες;
Ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τη μελέτη του EUI. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, αφού απορροφούν πάνω από 50% του μεταναστευτικού ρεύματος κάτω από τα 35.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr