Προχωρώντας σε μια αναλυτική αποτίμηση του έργου της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η βρετανική συντηρητική εφημερίδα παραθέτει μια σειρά από γραφήματα που δείχνουν με θεαματικό τρόπο τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία τους τελευταίες τρεις μήνες έχει πάρει την κατηφόρα.
Υπενθυμίζει μάλιστα σχετική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα που υποστήριξε πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από τις φιλόδοξες βλέψεις του να γίνει ο καταλύτης της Ευρώπης. «Με την πραγματικότητα να ρίχνει χτυπήματα στο εσωτερικό, η κυβέρνηση μιλάει για ένα πιθανό δημοψήφισμα που θα αναφέρεται στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εδώ είναι που τα πράγματα έχουν πάει στραβά για την ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις 100 πρώτες ημέρες».
Τα σημεία στα οποία φαίνεται να «ναυαγεί» το κυβερνητικό σχέδιο ακολουθούν διεξοδικά:
Δύσκολη βόλτα στην χρηματιστηριακές αγορές
Το δράμα της διαπραγμάτευσης έχει οδηγήσει τις ελληνικές μετοχές σε ένα ταξίδι προς τα πάνω και προς τα κάτω. Τη μία στιγμή ο δείκτης ανεβαίνει, μόλις αχνοφαίνεται μια συμφωνία, και την επόμενη πέφτει, μόλις εμφανιστούν νέες περιπέτειες. Η μεταβλητότητα ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι αγορές φοβήθηκαν ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει να σπάσει τη συμφωνία και να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Σε αυτές τις 100 ημέρες τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,8%.
Οι τράπεζες στο χείλος του γκρεμού
Οι μεγαλύτερες τράπεζες, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, έχουν δει τα μετρητά των καταθετών τους να φεύγουν. Το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας τείνει να μετατραπεί σε συνολικό οικονομικό πρόβλημα και η υγεία της οικονομία της θα καθορίσει πόσο καιρό θα καταφέρει η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Τα αποθεματικά των τραπεζών μειώθηκαν κατά 28%, ενώ το μέλλον τους αποφασίζεται πλέον στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.
Φλερτ με την ύφεση
Ο τελευταίος έλεγχος της Κομισιόν και η αναγκαστική μείωση των εαρινών προβλέψεών της ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, δείχνει πολλά. Η θετική δυναμική έχει πληγωθεί από την αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει η Κομισιόν. Η Ελλάδα κατόρθωσε πέρυσι να εμφανίσει ανάπτυξη, πρώτη φορά έπειτα από το 2007 και αφού είχε υποβληθεί σε δύο χρόνια οδυνηρής λιτότητας. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί πραγματικά το 2015, καθώς η συρρίκνωση των επενδύσεων είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Κίνδυνος για Grexit
Από το 2012, η Ελλάδα βλέπει τις πόρτες των διεθνών αγορών κλειστές, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων της εξακολουθούν να παρέχουν μια καλή ένδειξη της ψυχολογίας των επενδυτών σχετικά με το μέλλον της στο ευρώ. Οι αποδόσεις του 3ετούς έχουν ανέβει από το 12% (τέλη Ιανουαρίου) στο 22%, με τη συμπλήρωση των 100 ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι φόβοι για Grexit θα ενταθούν, τον Απρίλιο, η απόδοση θα φτάσει ακόμη και κοντά στο 30%.
Καίγεται για μετρητά
Η Ελλάδα έχει ξεμείνει από μετρητά και οι μόνες ενέσεις που δέχεται -και κρατάει τις τράπεζές της εν ζωή – είναι ο ELA από την ΕΚΤ. Παράλληλα, οι αναλήψεις είναι καθημερινές και οι πλουσιότεροι Έλληνες έχουν καταφέρει να πάρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου. Η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να αυξήσει τον ELA 12 φορές (!) και κάθε εβδομάδα αποφασίσει για το ύψος του ποσού που δίνει στην Ελλάδα. Το ανώτατο όριο έχει φτάσει κοντά στα 77 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η ανησυχία είναι ότι μπορεί κάποια στιγμή η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή χρημάτων αν κρίνει πως το οικονομικό σύστημα της χώρας έχει καταστεί αφερέγγυο.
Αυξάνεται το βουνό του χρέους
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της Ελλάδας για να θέσει τα οικονομικά της σε μια σταθερή βάση είναι το χρέος της. Χρωστάει περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ σε επίσημους πιστωτές της με τη μορφή δανείων και ομολόγων μακράς διάρκειας. Η οικονομία της, όμως, αναπτύσσεται με ρυθμούς χελώνας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σωρεύεται το χρέος που αναμένεται να φτάσει στο 180% του ΑΕΠ. Οι δανειστές της Ελλάδας είναι διχασμένοι ως προς τι θα κάνουν με αυτό το χρέος. Το ΔΝΤ φέρεται να υπερασπίζεται την ιδέα της ελάφρυνσης, αλλά η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί οποιαδήποτε χαλάρωση.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Ο προκλητικός Τσίπρας μπήκε στο γραφείο υποσχόμενος ότι θα ξαναγράψει τη μοίρα της χώρας και θα βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Οι πρώτες ημέρες του στην εξουσία έχουν δείξει ότι οι πιστωτές του δεν θέλουν να συνθηκολογήσουν. Η Ελλάδα, ενδέχεται να επιστρέψει πάλι στις κάλπες για να διαπιστώσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει άλλες 100 ημέρες στην εξουσία και αν το πεπρωμένο της χώρας παραμένει στην Ευρωζώνη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr