Πληροφορίες από διεθνείς οίκους κάνουν λόγο για μια «σολομώντειο» απόφαση, που δε θα διογκώνει τα προβλήματα στις Ελληνικές τράπεζες, εν όσω μάλιστα είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση ένα «κούρεμα» θα οδηγήσει σε μείωση των δυνατοτήτων άντλησης ρευστότητας από τον ELA με κατάθεση εγγυήσεων (τιτλοποιημένων δανείων, ομολόγων κλπ), που εκτιμάται ότι σήμερα είναι κοντά στα 25 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά πέρα από το θέμα των εγγυήσεων επιζητεί αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων από τις εγχώριες τράπεζες, που σήμερα είναι κολημένος τα 15 δισεκ ευρώ, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι νέες εκδόσεις που έπονται και έχουν στόχο την αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 12/5 αλλά και την καταβολή συντάξεων και μισθών για τον Μήνα Μάη (πάνω από 1,5 δισεκ).
Στο πλαίσιο αυτό και με έντονο το παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις έγινε χτες η συνάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τους Γιάνη Δραγασάκη - Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σιγή ιχθύος, εν όψει και της σύγκλησης του ΔΣ της ΕΚΤ, κρατούν οι δύο πλευρές, ωστόσο η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το φώς στο τούνελ μπορεί να φανεί
«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες» αρκέστηκε να σημειώσει η ΕΚΤ, που σύμφωνα με πληροφορίες δε θα προβεί σε κινήσεις έκπληξη.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. «Είπαμε στον κ. Ντράγκι ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος» σημείωσε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης για να πείσει την πλευρά της ΕΚΤ να μην κλείσει κι άλλο την στρόφιγγα της ρευστότητας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καθώς μια λύση είναι κοντά θα ήταν πολύ εκτιμητέο εάν η ΕΚΤ επεδείκνυε μια υπεύθυνη στάση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δίνει τα «ρέστα» της ώστε να κλείσει το γρηγορότερο μια συμφωνία και να κρατήσει την κάνουλα ρευστότητας ανοικτή.
Όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις ώστε να γίνει εφικτή η συμφωνία και παραπέμπουν στο ότι έχουν παγώσει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δηλώνουν με νόημα στο Reporter ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για λύση κι επαφίεται στους εταίρους. Μάλιστα παραπέμπουν σε ένα έτοιμο σχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί, για αύξηση εισπράξεων φόρων, που ανάλογα με τις επιλογές σε μέτρα ξεκινά από τα 4,5 δισ. ευρώ και φτάνει τα 5,8 δισεκ και περικοπές δαπανών που μπορούν να φτάσουν τα 1,092 δισ. για φέτος. Επίσης σημειώνουν ότι για το 2016 προβλέπονται μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, που σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών μπορεί να καλύψουν ακόμα και τα πιο απαισιόδοξα μακροοικονομικά σενάρια. Ουσιαστικά τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει ελαστικότητα στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών, ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχουν και βασικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες οι εταίροι θα μπορούσαν αν θέλουν ειλικρινά τη συμφωνία να σεβαστούν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr