«Στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.
Η συνέχεια όμως της δήλωσης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική αφού το ταμείο μπαίνει στην ουσία τονίζοντας «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων (που τέθηκαν) του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο».
Στην ουσία το ΔΝΤ, όπως και η Αθήνα ζητούν να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, διαφορετικά δεν θα δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, το ΔΝΤ έχει δύο βασικές απαιτήσεις.
Η πρώτη είναι να πάρουν οι Ευρωπαίοι την απόφαση να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου με το Ταμείο να μην στέκεται εμπόδιο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η δεύτερη είναι η Ελλάδα να δεχθεί νέα μέτρα, αφού και οι νέοι αριθμοί για την χώρα δείχνουν έλλειμμα αντί πλεονάσματος.
Η Ευρώπη προς το παρόν κρατά στάση αναμονής και συνδέει τις όποιες εξελίξεις με την συμφωνία.
Αναφερόμενος στα σενάρια αυτά, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε κράτησε αποστάσεις από το δημοσίευμα των Financial Times.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».
Παρέπεμψε όμως στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πωλ Τομσεν είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα πως η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.
Διέψευσε όμως το δημοσίευμα των F.T. για πίεση του ΔΝΤ να μειωθεί το χρέος. «Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα «έχουν δυσκολέψει», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr