Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί, η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προκειμένου να πείσουν τον Ντράγκι, θα παρουσιάσουν μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπανών 1-2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το protothema.gr το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,
- αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.
- αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,
- τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,
- απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ
- ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί:
- να της δοθούν σαν δικά της χρήματα «εδώ και τώρα» χωρίς αξιολόγηση 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012.
- Να αυξηθεί κατά δυο με τρία δις. ευρώ το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Μέσω αυτών των δυο παρεμβάσεων ευελπιστεί να πάρει οικονομική ανάσα, ενόψει των υποχρεώσεων που έχει Μάιο και Ιούνιο και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, χωρίς την αγωνία που προκαλεί η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ την Τετάρτη θα συνεχίσει το μαρτύριο της σταγόνας, για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Δ.Σ. θα συμφωνήσει σε παράταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα αποφασίσει κάτι παραπάνω.
«Η απόσυρση συνολικά του ELA θα ήταν μια πυρηνική βόμβα» σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος, ενώ άλλος αξιωματούχος προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο status quo των εντόκων. «Είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν το όριο των 3,5 δισ. ευρώ για τα έντοκα. Είναι επίσης δύσκολο να τροποποιήσουν το haircut στα ελληνικά collateral» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει τοποθετήσει όριο 3,5 δισ. ευρώ στην ποσότητα των εντόκων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη έκτακτης χρηματοδότησης. Μια άρση του ορίου θα αντιμετώπιζε μια σειρά από εμπόδια, όπως νομικές ενστάσεις από την Bundesbank που υποστηρίζει ότι παραβιάζει τον κανονισμό ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρηματοδοτούν τις τράπεζες.
Επιπλέον, η άρση του ορίου θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, ο οποίος πρόσφατα έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες με οδηγία να μην αυξήσουν την έκθεση τους στην κυβέρνηση, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr