Αν και η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε αυτές τις εκδόσεις ήταν περιορισμένη ωστόσο αναμφισβήτητα δημιουργούν απαιτήσεις για τροφοδότηση με νέα εγχώρια κεφάλαια τον κρατικό κουμπαρά που θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να εκταμιεύσει. Παράλληλα, ποσά πάνω από 1,5 δισεκ συνολικά για μισθούς και συντάξεις.
Με αυτά τα δεδομένα και τον κλοιό της ρευστότητας να κλείνει από τους δανειστές η κυβέρνηση επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία το συντομότερο, την ώρα που οι εταίροι με κινήσεις τακτικής προσπαθούν να τα κλείσουν όλα «μια κι έξω» με μια συμφωνία "πακέτο".
Πάντως η κυβέρνηση παρά το pressing των δανειστών που ζητούν δεσμεύσεις εφ’ όλης της ύλης εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση με συμφωνία. Το εργασιακό και τα ασφαλιστικό, με δεδομένο ότι οι εταίροι θέλουν μια συμφωνία «πακέτο» κι όχι σπονδυλωτή, μπαίνουν εκ των πραγμάτων στη ατζέντα συζητήσεων. Δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών των θεμάτων αυτών η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις (πρόωρες συντάξεις, βασικός μισθός) για να πετύχει μια πολιτική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η «διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναζητεί πολιτική λύση και θεωρεί ότι το αργότερο έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα έχει κλείσει η πρώτη αυτή σκληρή διαπραγμάτευση για να αποκατασταθεί –τουλάχιστον μέρος- της ρευστότητας στην οικονομίας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και άρσης του μέχρι στιγμής αδιεξόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δυσκολίες των συνομιλιών είναι μεγάλες λόγω των ολοένα και περισσότερων θεμάτων που θέτουν οι Θεσμοί, που ασκούν έτσι αφόρητη πιέση.
«Κλειδί» η ΕΚΤ
Πάντως η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρείται «κλειδί» την προσεχή Τετάρτη όπου θα επανεξεταστεί το θέμα της ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να επισκεφθεί μεσοβδόμαδα Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του, το ελληνικό ζήτημα.
«Δεν είμαστε ακόμα στο... σημείο καμπής», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός, κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, διευκρινίζοντας πάντως πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να αλλάξει το κλίμα έναντι της Ελλάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr