«H ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανόνες της . Η Ελλάδα 'έπαιξε και έχασε'.» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ θα υπάρξει μόνο μετά από σταθερή συμφωνία στο Eurogroup.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, άφησε αιχμές κατά της ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές δεσμεύσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ, ενώ κατηγόρησε την Κεντρική τράπεζα ότι πήρε μία «ανορθόδοξη απόφαση» στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης είπε ότι έχει «μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το «α» και όχι το «β», σημαίνει το «α» και όχι το «β». Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στη μπέσα».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα περί δημοψηφίσματος, που είπε ο Πρωθυπουργός, αρνήθηκε να πάρει θέση, λέγοντας ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, επανέλαβε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας, τη στιγμή που -όπως είπε- η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η διάσωση της Ελλάδας χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο ήλπιζε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης «και αυτό δεν ήταν καλό για τη χώρα, γενικότερα η αβεβαιότητα είναι κακή για τους Έλληνες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά δε τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, υποβάθμισε τη σημασία της κυβερνητικής κίνησης, λέγοντας ότι δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε πως η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν είναι καλή ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρωζώνη.
«Οι Έλληνες πρέπει να προσαρμόσουν τις επιθυμίες τους σύμφωνα με την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για όλες τις ανάγκες τους. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ικανοποίηση στην Κομισιόν
Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή της για την αναμόρφωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δηλώνει η Κομισιόν, με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, να αναφέρει ότι οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι οι διαπραγματεύεσεις θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές.
Ερωτηθείσα για το αν θα αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το ισχύον σχήμα ανάμεσα σε Brussels Group και Athens Group, η κα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι γίνονται συζητήσεις για το πώς θα γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές οι διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, σημασία έχει τα πρόσωπα που μετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα να έχουν εντολή να διαπραγματευτούν. «Εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε.
Η Α. Μπράιτχαρτ σχολίασε ότι μετά το Eurogroup στη Ρίγα οι επαφές έχουν ενταθεί προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ όσον αφορά το Brussels Group θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με φυσική παρουσία.
Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. Πάντως, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι αύριο συγκαλείται η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr