Κεντρικός στόχος είναι αν παρουσιαστεί ένα συγκροτημένο κείμενο με μέτρα πλήρως θεμελιωμένα στο Eurogroup της 11/5, το οποίο θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμικών οργάνων. Ήδη η agenda του τακτικού Eurogroup της 11/5 είναι ήδη διαμορφωμένη από τον πρόεδρο Jeroen Dijsselbloem, που συνομίλησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Υπό την εποπτεία του Μαξίμου που εδώ και εβδομάδες αποτελεί το κεντρικό σημείο μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης με αυτήν των τεχνοκρατών, όπως διαπιστώθηκε και χτες με το τηλεφώνημα στη Καγκελάριο Α. Μέρκελ, η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας με σειρά τηλεδιασκέψεων και επαφών θα επιχειρήσει να συμφωνήσει σε μια σειρά από καυτά ζητήματα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, όπου θα κληθεί να δώσει ένα στίγμα προθέσεων και να απαντήσει στα θέματα του τρόπου και της ουσίας διαπραγμάτευσης στο φόντο της κόντρας εταίρων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι πληροφορίες παραπέμπουν σε διακριτική στήριξη, ωστόσο θα δώσει και το στίγμα της «διπλής» πολιτικής αν όχι και γεωπολιτικής διαπραγμάτευσης που κάνει ο ίδιος σε υψηλό επίπεδο.
Πυρετός συναντήσεων
Πέρα από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, υπάρχουν δια ζώσης συναντήσεις από την Τετάρτη, ενώ το Athens Grouo, δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα.
Στόχος είναι εντός της εβδομάδας να υπάρξει «ενδιάμεση συμφωνία». Το ερώτημα παραμένει πόσο νερό στο κρασί θα βάλει η ελληνική κυβέρνηση να βάζει νερό στις «κόκκινες γραμμές», καθώς αυτό μπορεί να ανοίξει τον ασκό των πολιτικών εξελίξεων.
Ήδη οι ζυμώσεις εντείνονται και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της θέσπισης ανώτατης οροφής στο σύνολο των συντάξεων τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
«Εγώ προσωπικά δε θα έβλεπα παράλογο να υπάρξει ένα ανώτατο πλαφόν γενικά στις συντάξεις» ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας πως η σύνταξη δεν είναι ένα μέσο πλουτισμού για τον συνταξιούχο, αλλά ένα μέσο για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής του διαβίωση στο τέλος της ζωής του.
Για να δημιουργήσει πολιτικό αντιπερισπασμό το Μέγαρο Μαξίμου σε σκληρά μέτρα έχει δώσει ήδη εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει την κατάθεση νομοσχεδίων που αποδεικνύουν ότι για τους "έχοντες και κατέχοντες" έχει λήξει η ασυλία, όπως το πρόσφατο παράδειγμα μεγαλοεργολάβου έδειξε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr