Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου «πατώντας» στα όσα ειπώθηκαν με την Καγκελάριο Μέρκελ θεωρεί ότι τελικά θα βρεθεί λύση. Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία, η αύξηση του κατώτατου μισθού ή η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελούν αγκάθια, όπως και το ίδιο το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών για τους εταίρους.
Αισιόδοξο είναι και το Bloomberg, που την Πέμπτη θεώρησε ότι «μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν είναι τόσο μακρινή όσο φανταζόμαστε και μπορεί να έλθει νωρίτερα απ' ό,τι περιμένουμε».
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, «αγκάθι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις» και «μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αλλάξει στάση στο θέμα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις». Ωστόσο λόγω της φύσης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα το θέμα αυτό μπορεί να μην είναι και το πιο σημαντικό λένε γνώστες.
Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στο Euronews στο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει σωστά. «Όχι απλώς να υπογράψουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία, αλλά να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι ένα γνήσιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαφορές με τους θεσμούς θα γεφυρωθούν.
Στην ερώτηση αν κάποιος από τους συναδέλφους του, στο Eurogroup, αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ρευστότητας λέγοντας ότι «το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε ενέσεις ρευστότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, απλώς έριχνε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας τώρα είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε έναν υγιή κύκλο. Αν αυτό σημαίνει ότι για λίγο καιρό, όσο διαρκούν αυτές οι σημαντικές διαπραγματεύσεις έχουμε πίεση στο θέμα της ρευστότητας, ας είναι. Είναι μια επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη».
Μήνυμα από ΕΚΤ και εταίρους
Πάντως το καμπανάκι ρευστότητας κρούεται επανειλημμένα από τους εταίρους, που με κάθε τρόπο σημειώνουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι … μονόδρομος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος του τελευταίου eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα, η οποία, οπως είπε, με τον τροπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαίκης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις», επανέλαβε ο Ντράγκι μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας στέλνοντας το μήνυμα στην ελληνική πλευρά.
Πιο ξεκάθαρος, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA. Δεν έδωσε όμως καμία άλλη διευκρίνιση.
Ψίθυροι εκλογών
Είναι ασαφές ότι με όπλο τη ρευστότητα η άλλη πλευρά ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει μακριά κι ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία. Το απώτατο όριο είναι η 30η Ιουνίου, με οπότε και λήγει η τετράμηνη παράταση της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι τότε ο λογαριασμός δύσκολα βγαίνει, χωρίς μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.
Στο φόντο αυτό η τηλεοτπική παρουσία του αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα αναμένεται αν δώσει τροφή για το σχέδιο που έχει ο Πρωθυπουργός. Πάντως κορυφαία στελέχη του κόμματος (Α. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης), βουλευτές (Α. Μητροπούλος) και ευρωβουλευτές (Κ. Χρυσόγονος) θέτουν εκ νέου το θέμα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτυχία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr