«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και πολύ μεγάλους συμβιβασμούς και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, αλλά θέλουμε όλο αυτό το πράγμα να δένει και να μπορώ εγώ να πάω να το παρουσιάσω στο κοινοβούλιο, όχι μόνο στο κόμμα το δικό μας, αλλά στο κοινοβούλιο συνολικά και να το υπερασπιστώ πιστεύοντας το. Πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Αναφερόμενος δε στο βαρύ κλίμα που αντιμετώπισε κατά τη συνεδρίαση, απέδωσε ην ένταση στο γεγονός ότι οι συνάδελφοί του φαίνεται να αγνοούν τη δουλειά που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, και ζητούν πράγματα, για τα οποία γνωρίζουν πως για την κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Όπως ανέφερε, ζητούν περικοπή 90% των επικουρικών συντάξεων, κάτι που για την κυβέρνηση θεωρείται αδιανόητο, αλλά και να μην επεκταθεί η προστασία στην α' κατοικία για τους πλειστηριασμούς.
«Αν πίστευα πως η άρση του περιορισμού της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως έχει κατατεθεί στους εταίρους αναλυτική πρόταση από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί και να πει ποια είναι αυτή η πρόταση και τι περιλαμβάνει.
Αναφερόμενος στο άλλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, που είναι τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως υπάρχουν σημάδια σύγκλισης.
Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, γεγονός που λίγο πολύ το χαρακτήρισε ως φυσιολογικό, καθώς όπως είπε «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις».
Ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.
Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.
Αναφερόμενος δε στα δημοσιεύματα που θέλουν τους ομολόγους του στο Eurogroup να αναφέρθηκαν στο πρόσωπό του μα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε πως αυτά δεν ισχύουν και πως στο Eurogroup δεν υπάρχουν «μαχαιριές», ενώ στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε πως όλοι οι μετέχοντες στο Eurogroup είναι διπλωμάτες και πολύ ευγενικοι για να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις, σαν αυτές που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.
Τι υποστηρίζει το Μαξίμου
Για προσπάθεια αντιστροφής του εποικοδομητικού και θετικού κλίματος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά το άτυπο Eurogroup της Λετονίας κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση.
Εκτιμούν πάντως ότι «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας».
Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του.
«Το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr