Πιο αναλυτικά, δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει ότι η υπομονή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας με τις πολιτικές ηγεσίες εξαντλείται και σημειώνει ότι η τράπεζα σκοπεύει να πιέσει Ελλάδα και δανειστές να επιτύχουν μια συμφωνία έως την 11η Μαίου.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είναι «εξαιρετικά νευρικός» για την Ελλάδα, διότι ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η ευθύνη για μια έξοδο της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει επάνω του, αναφέρει. Ο Ντράγκι είναι στη χειρότερη θέση από όλους, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι στηρίζει τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι εναντίον των κανονισμών της ΕΚΤ, αλλά η διακοπή των κεφαλαίων (ELA) είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι θα μπορούσε να επισπεύσει μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα η ΕΚΤ παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόση όσο χρειάζεται ώστε να επιβιώνει εβδομάδα την εβδομάδα. Ωστόσο η μοίρα των τραπεζών και του ελληνικού Κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ο Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν επιτρέψει να καταρρεύσουν οι τράπεζες αυτομάτως θα καταρρεύσει και η χώρα.
Μ. Σουλτς: Εκνευρίζομαι αρκετά συχνά με αυτή την κυβέρνηση
Σε περίπτωση που η Αθήνα αποσύρει τις ήδη συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στην Ευρώπη, διαμηνύει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μέσα από συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, με τίτλο «Μας κοροϊδεύουν οι Έλληνες, κύριε Σουλτς;».
«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη κι αυτό το έχει καταστήσει σαφές η ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρτιν Σούλτς εκφράζει την προσδοκία του η Αθήνα να παραμείνει στην ευρωζώνη και σχολιάζει σχετικά: «Ναι μεν υπάρχει πρόοδος, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής. Από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όπως και του Α. Σαμαρά, η Ελλάδα ξεκίνησε μία νέα πορεία από την οποία έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις ενώ έχει επιτευχθεί και πρόοδος. Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και περιμένω να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο. Έχω την εντύπωση ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο για τη χώρα μας ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο: «Προς το παρόν βρισκόμαστε στα μισά του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Αυτή η διαδικασία πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα δούμε που βρισκόμαστε. Θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για περαιτέρω βήματα, όταν η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Εκνευρίζομαι αρκετά συχνά με αυτή την κυβέρνηση, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να παραμείνουμε δίκαιοι. Έχουν αναλάβει την εξουσία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και κληρονόμησαν ένα βουνό προβλήματα, όπως καμία άλλη κυβέρνηση πριν από αυτούς. Φυσικά έχουν κάνει και λάθη, αλλά αυτά τα κάνει κάθε κυβέρνηση που μόλις έχει αναλάβει τα καθήκοντά της», επεσήμανε ο Σουλτς.
Γ. Κατάινεν: Η ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό, τι της αναλογεί
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πράξει ότι της αναλογεί και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε διάλογο που είχε με πολίτες μετά από ομιλία του για το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης ο Φιλανδός Επίτροπος δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» προκλήσεις και αν και τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει θετικό πνεύμα.
«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κατάινεν.
Ο ίδιος μίλησε πολύ συγκεκριμένα, υποδεικνύοντας τομείς που απαιτούνται παρεμβάσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά εστίασε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σε νομοθετικές αλλαγές για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και στην πάταξη της διαφθοράς.
Ο ίδιος θέλησε να τοποθετήσει σε πιο νηφάλια πλαίσια τη συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδα και δανειστών. Στη βάση αυτή εξήγησε πως οι πιστωτές δεν είναι κάποιοι μεγάλοι οργανισμοί που μιλούν με μια μικρή κυβέρνηση, αλλά απλοί πολίτες, άνεργοι, φοιτητές και επιχειρηματίες.
«Είναι κρίσιμο να βοηθούμε τα άλλα κράτη, αλλά είναι κρίσιμο να είμαστε και δίκαιοι προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης που περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», ανέφερε.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα από τα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα μειώνεται.
Β. Ντομπρόβσκις: Οι συνομιλίες με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τον Μάιο
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι δεν περιμένει μία συμφωνία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τον Απρίλιο, λέγοντας ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχισθούν μέχρι τον επόμενο μήνα, και, άρα, μετά την προθεσμία της 30ής Απριλίου.
«Πρέπει να προχωρήσουμε τις τεχνικές συνομιλίες και να τις ολοκληρώσουμε περί τον Μάιο ή κάπου εκεί», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», είπε.
Μπενουά Κερέ: Υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει ακόμα στην Ελλάδα
Το ενδεχόμενο του Grexit «δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας» για την ΕΚΤ, τόνισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σχολίασε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει ακόμα στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο κ. Κερέ τόνισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί αυτό δυνατό».
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς «είναι δύσκολες και αργές», εξήγησε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες… σε μια σειρά θεμάτων».
«Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, έχουμε καλές συζητήσεις αλλά υπάρχει ένας παράγοντας ανησυχίας που έγκειται στο ότι οι συνομιλίες προχωρούν με βραδείς ρυθμούς και ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και λιγότερο χρόνο για να βρει μια λύση» είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr