Πιο αναλυτικά, παρότι κοινοτικές πηγές δήλωσαν έπειτα από την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) ότι οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η απόσταση εξακολουθεί να είναι μεγάλη.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.
«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία. «Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
ΔΝΤ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Euro Insight ότι το Ταμείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Πάντα επεξεργάζονται έκτακτα σχέδια», δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Ταμείου και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα κοινής λογικής».
Ο ίδιος εξήγησε πως αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό πιθανότατα θα συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο όταν τα ποσά που θα κληθεί να αποπληρώσει η χώρα προς τους πιστωτές της ανέλθουν σε δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια ευρώ.
«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα θεωρούσα ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση μετάδοσης. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απότ ο 2011» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπήρξε πολλή δημοσιονομική πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σχέση με το 2011, χώρες όπως η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερές, υπάρχουν τείχη προστασίας όπως η τραπεζική ένωση και τα spread έχουν υποχωρήσει».
Σύμφωνα με το Euro Insight, εκπρόσωποι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για έκτακτα σχέδια, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.
Ν. Θεοχαράκης: «Πολιτική απόφαση» το αν θα υπάρξει συμφωνία
Παράλληλα, μιλώντας στο Mega έπειτα από το Brussels Group, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης έκανε λόγο για «πάρα πολλές διαφορές» οι οποίες παραμένουν σε «διάφορα σημεία» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ σχολίασε ότι το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές είναι «πολιτική απόφαση».
Ο κ. Θεοχαράκης έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, σημείωσε πως το αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία ή όχι αποτελεί «πολιτική απόφαση».
«Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς, και τους τέσσερις δηλαδή, καθώς επίσης είχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής» δήλωσε.
Παρά το «φιλικό» κλίμα όπως πρόσθεσε «στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».
«Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι» επισήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.
Ερωτηθείς που εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν «σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα».
«Δεν είναι μόνο ένα και δύο» τόνισε εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές».
Μέρκελ: Η Γερμανία θα συνεχίσει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις
Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και εν αναμονή του κρίσιμου Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε στην διαπραγματευτική θέση που κρατά η χώρα της, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέσει για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη παρά τη διεθνή πίεση να οπισθοχωρήσει.
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία ήταν σε πρόγραμμα στήριξης, για να αποδείξει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι πριν (την οικονομική κρίση) αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει βγει ακόμη από τα προβλήματα (out of the woods)” δήλωσε η κα. Μέρκελ σε οικονομικό φόρουμ που διοργανώθηκε από βουλευτές του κόμματός της, χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα. «Ο αρνητικός αντίκτυπος των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των χαμηλών τιμών πετρελαίου είναι ο κίνδυνος που συμμερίζονται ορισμένες χώρες για να μην πιέσει κανείς για μεταρρυθμίσεις».
«Η Ιρλανδία έχει γίνει η μηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τι μπορούν να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά» πρόσθεσε. «Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την πολιτική ακόμη κι αν υπόκειται σε σημαντικές διεθνείς πιέσεις» για να τροποποιήσει την πορεία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr