Πιο συγκεκριμένα η ΓΓΔΕ εντόπισε και απενεργοποίησε 18 ΑΦΜ το τελευταίο 3μηνο του 2014, μέσω ειδικής εφαρμογής που αποτελεί βέλγικη πατέντα ανάλυσης κινδύνου. Ουσιαστικά εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις συναλλαγών τύπου «carousel» συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κερδίσει μόνο από αυτές τις 18 περιπτώσεις 10 εκ.ευρώ.
Μάλιστα έγιναν κι επί τόπου έλεγχοι από ειδική 10 μελή ομάδα, που λειτουργεί στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων, το επονομαζόμενο μικρό ΣΔΟΕ. Η ΓΔΔΕ, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω συνεργασία με τους Βέλγους για να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνική κατά το βέλτιστο τρόπο.
Η πατέντα βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου στην βάση των οποίων «χτυπά κόκκινο» όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί την ίδια στιγμή τον ΑΦΜ και έτσι κόβεται πριν καν δημιουργηθεί το αίτημα επιστροφή ΦΠΑ.
Μάχη για έσοδα
Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group η υπηρεσίες της ΓΓΔΕ «τρέχουν» ώστε να προχωρήσουν μέτρα που έχουν προταθεί. Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, λόγω και αύξησης της ζήτησης, αναμένεται πιλοτικά να εφαρμοστεί η λοταρία αποδείξεων.
Όσον αφορά στο μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους το οποίο εξήγγειλε από την Βουλή η Ν. Βαλαβάνη, πηγές της ΓΓΔΕ διευκρίνιζανότι εάν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο από την τρέχουσα χρήση θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα για να τροποποιηθεί το έντυπο Ε1 πριν ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet.
Σε ότι αφορά το ύψος του μπόνους έχουν πέσει προτάσεις για ποσοστό έκπτωση 15%-20%, τις οποίες πηγές της ΓΓΔΕ θεωρούν πολύ γενναιόδωρο στην συγκεκριμένη συγκυρία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr