Η συνάντηση θα γίνει στο κτήριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Αθήνα και οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές τις επόμενες ημέρες.
Η κυβέρνηση μεταβαίνει στο ραντεβού υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις της είναι συγκεκριμένες και παραπέμπει στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters, για τα τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Παρά την αυξανόμενη πίεση στην οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας, το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί για συμφωνία ώς το τέλος του μήνα -κι όχι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου- σημειώνοντας πάντα ότι η συμφωνία πρέπει να σέβεται τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.
Η Ευρώπη από την πλευρά της κρατά στάση αναμονής και εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας το όπλο της ρευστότητας, για να περάσει τους όρους της.
Παίζοντας με το χρόνο και τα ταμειακά αποθέματα της Αθήνας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει λύση για το ζήτημα της Ελλάδας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, γνώμη που, όπως φαίνεται, συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί που όπως δήλωσε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση για συμφωνία, μετατίθεται για τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ, της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, διευκρινίζοντας όμως υπάρχουν αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα.
«Ορισμένες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η επίλυσή τους, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, η οποία θα τονώσει την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι πιστωτές της Ελλάδας ψάχνουν τρόπους και σενάρια προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είναι διατεθειμένη να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ορισμένους πιστωτές να εμφανίζονται πρόθυμοι να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποτρέψουν ένα Grexit.
Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνάντηση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του, να συνεισφέρει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης.Ωστόσο ζήτησε από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να υπάρξει άμεσα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας δείχνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας της χώρας.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον πως είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει σε πληρωμές από την Ευρώπη προς την Ελλάδα πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου.
«Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων και θα χρειαστούν εβδομάδες συζητήσεων ή και περισσότερο για να το οριστικοποιήσουμε» τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό πως η όποια χρηματοδοτική στήριξη μπορεί να αναμένει άμεσα η Ελλάδα δεν θα προέλθει από το Ταμείο.
Ο Τόμσεν, ο οποίος είπε πως το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα, υπογράμμισε πως το Ταμείο είναι σε συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα τροποποιήσει το πρόγραμμα, αλλά προειδοποίησε πως οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να θέσουν την ελληνική οικονομία σε «πορεία ισχυρής ανάπτυξης».
Ενδεικτικά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες όπως διευκρίνισε δεν θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές συντάξεων.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έστειλαν και αυτές το δικό τους μήνυμά τους. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνέστησε στον κ. Βαρουφάκη να κοιτάξει τον προϋπολογισμό γραμμή προς γραμμή, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν λύνεται με ομιλίες και ρητορική, αλλά με σκληρή τεχνική δουλειά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr