«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία αποδείχτηκε επεισοδιακή, καθώς στα πρώτα λεπτά δέχτηκε επίθεση από ακτιβίστρια.
Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει την επέκταση του ELA, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι δεν θέλει ούτε καν να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς και ότι αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτα τα πλαίσια, επεσήμανε ότι το Δ.Σ. θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.
«Η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης»
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τις 9 Μαρτίου.
Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια του προγράμματος προορίζονται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και πιθανόν θα συνεχιστούν και μετά μέχρι να διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου κάτω, αλλά πλησίον, του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά. Όπως τόνισε, οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σχολίασε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ αναμένεται μελλοντικά η οικονομική ανάκαμψη να διευρυνθεί και να ενισχυθεί σταδιακά. Η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Όπως ανέφερε, η δυναμική των δανείων έχει επίσης βελτιωθεί περαιτέρω, ωστόσο, η δυναμική των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένει υποτονική καθώς συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τον ετεροχρονισμένο επιχειρηματικό κύκλο, τον πιστωτικό κίνδυνο, τους παράγοντες προσφοράς πιστώσεων και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των επιχειρηματικών ισολογισμών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, αν και ελαφρώς έχουν ισορροπήσει, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΕΚΤ αποφάσισε, κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, να διατηρήσει στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και 0,20% αντιστοίχως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr