Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών, η οποία θα εξοφληθεί από την Ελλάδα δια συμψηφισμού από τα κέρδη που της αναλογούν το 2019, οπότε και θα λειτουργήσει ο αγωγός.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Προσθέτουν ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του.
Ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.
Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα: «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της υλοποίησης μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο αυτών των έργων μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, πριν από την υλοποίηση αυτών των έργων. Κάπως δύσκολα το είπα, μπορώ να δώσω περισσότερες εξηγήσεις: αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Δεν πρόκειται για βοήθεια αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για συνεργασία προς κοινό όφελος, με στόχο την υλοποίηση κάποιων έργων στους τομείς των Μεταφορών και των Υποδομών.»
Κέρδη φαίνεται να αποκομίζει από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα και η αγροτική κοινότητα, καθώς ναι μεν ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει εξαίρεση στο εμπάργκο που έχει επιβάλει στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες της ΕΕ, μετά τις κυρώσεις που επέβαλλαν στη Μόσχα, λόγω της Ουκρανίας, ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, είναι υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.
Τι σημαίνει αυτό; Ρωσικές εταιρείες θα δημιουργήσουν από κοινού επενδυτικά σχήματα με φορείς των αγροτών προκειμένου η εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων να μην εμπίπτει πλέον στο εμπάργκο.
Επίσης σύμφωνα με την κυβέρνηση οι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν και στον διαγωνισμό για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και στο διαγωνισμό για το μειοψηφικό πακέτο του ΟΛΘ και του ΟΣΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr