Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η αυξανόμενη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη να βρουν οι κυβερνήσεις τρόπους ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, σημειώνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, η αναπτυξιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Υπάρχει μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το Πεκίνο ως τη Βραζιλία, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, καθώς παρά τη μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων δεν έχει καταγραφεί ακόμη ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, συμπληρώνοντας πως σε αυτό έχει συντελέσει, μεταξύ άλλων, η γήρανση του εργατικού δυναμικού.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η δυνητική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά μέσο όρο στο 1,6% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 1,3% που ήταν από το 2008 έως το 2014, ανέφερε ακόμη το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Ταμείο «σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, μια παρατεταμένη περίοδος ασθενούς ζήτησης μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την απασχόληση και τις επενδύσεις – επομένως και την ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί».
Η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο πλην των ΗΠΑ ήταν απογοητευτική, καταλήγει το Ταμείο, παρόλο που λόγω της κρίσης, χώρες όπως η Κίνα και η Νορβηγία προχώρησαν σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει ακόμη και στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού και άλλες, όπως Ελβετία και Δανία έχουν μειώσει τα επιτόκια ακόμη και κάτω από το μηδέν προκειμένου να κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα εθνικά τους νομίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr