Οι υποψίες οφείλονται στις ενδείξεις πως τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους με περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται χαμηλής ποιότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο μικροσκόπιο βρίσκεται ο αναβαλλόμενος φόρος που έγινε μεν δεκτός κατά την διαδικασία των stress test ως βασικό κεφάλαιο στις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά δεν θεωρείται «υψηλής ποιότητας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πληροφορίες που ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη για να διαπιστώσει εάν πρέπει να γίνει μια επίσημη έρευνα.
Ωστόσο κύκλοι που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν στους FT ότι έχουν αρχίσει «συνομιλίες» ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις αρχές ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα η υπόθεση έπεσε στην αντίληψη των αρχών ανταγωνισμού των Βρυξελλών ενώ ερευνούσαν διακανονισμούς για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι συνιστούσαν παράνομη κρατική στήριξη.
Επιπροσθέτως αναφέρεται πως μια απόσυρση της κρατικής υποστήριξης στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα μπορούσε να αποδυναμώσει δραματικά τα κεφαλαιακά αποθέματα ορισμένων τραπεζών, ξυπνώντας το φάντασμα ενός ακόμη σοκ στις ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ η Ντανιέλ Νουί της ΕΚΤ έχει τονίζει ότι εάν η Κομισιόν αποφασίσει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική στήριξη τότε θα μειωθεί σημαντικά η αξία τραπεζικών κεφαλαίων.
Ενώ το δημοσίευμα καταλήγει πως η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει πως ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 30% με 40% των βασικών κεφαλαίων Tier 1 των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο, συνολικά οι τέσσερις τράπεζες έχουν στα βασικά τους κεφάλαια περισσότερα από 40 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενο φόρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr