Σε συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του, στη Μόσχα, ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευρύνει τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία μέσω της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream.
Κάνοντας άνοιγμα προς την Ρωσία και λίγο πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, να διευκολύνει την έλευση του ρώσικου αγωγού, ο οποίος θα φτάσει στα τουρκοελληνικά σύνορα ώστε στη συνέχεια να οδεύσει προς Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία.
Αν και επικαλέστηκε το σεβασμό και την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, ο κ. Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με οποιοδήποτε έλεγχο της Κομισιόν σε θέματα άσκησης ενεργειακής πολιτικής.
«H Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών. Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες κρατών -μελών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της Ε.Ε. Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την ΕΕ σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ταυτόχρονα δίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, τόνισε ότι η διευκόλυνση της Ρωσίας να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο χώρες της Ε.Ε. με παράκαμψη της Ουκρανίας είναι προς όφελος όλων των πλευρών.
Πάντως ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις, ενώ όπως σημείωσε, πρώτα θα ληφθεί η πολιτική απόφαση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση και τη χρηματοδότησή του έργου.
Επίσης ο κ. Λαφαζάνης έκανε γνωστό ότι μετά τη δίμηνη παράταση της διαδικασίας στον διαγωνισμό για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα συμμετάσχουν και μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις.
Τέλος αναφορικά με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση της τιμής του αερίου από την Gazprom και τη ρήτρα «take or pay» (πρόστιμο αν μια χώρα δεν πάρει τις συμφωνηθείσες ποσότητες αερίου) ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι βρήκε θετικό κλίμα στα ελληνικά αιτήματα χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία απόφαση.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από το 2016, η Ελλάδα θα αναδιαπραγματευθεί την τιμή του αερίου, η οποία όπως παραδέχθηκε είναι ακριβότερη από αυτή που πληρώνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Για τη ρήτρα «take or pay» που είναι άνω των 100 εκατ. και θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές είπε ότι επιδιώκει να πέσει πολύ κάτω από τα 50 εκατ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr