Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα θέσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ερωτήματα σχετικά με το ποιά θα είναι η στάση τους στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης σχετικά με το αν αμφισβητούν την μέχρι σήμερα τακτική του σε συφκεκριμένα ζητήματα, όπως πχ το να θέσει το θέμα του κατοχικού δανείου αλλά και το θέμα της Siemens στην καγκελάριο Μέρκελ. Θα ζητησει επίσης από την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο γαι τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση στη Βουλή.
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις συνεχίζονται με ασφυκτική πίεση από τους ξένους πιστωτές, οι οποίοι επιμένουν οτι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Η Ελλάδα έχει προτείνει μια λίστα 18 μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα ασθενέστερα στρώμματα στη μεσαία τάξη και τους πλούσιους. Στη λίστα περιλαμβάνονατι αυξήσεις σε φόρους στα ακριβά τουριστικά νησιά, όπως Μύκονο και Σαντορίνη, σε πλήθος βασικών τροφίμων που περιλαμβάνουν λίπος ή ζάχαρη (όλα δηλαδή) διατήρησ του ΕΝΦΙΑ με άλλο όνομα αλλά με ελάφρυνση των μικρών ιδιοκτησιών και επιβάρρυνση των μεγαλύτερων και άλλα. Σχεδιάζεται επίσης φορολογική αμνηστία σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικόε φόσον όμως πληρώσουν ένα φόρο 15% (σύμφωνα με πληροφορίες) επί του ποσού της κατάθεσης τους. Αν πληρώσουν αυτό τον φόρο απαλάσσονται από φορολογικούς ελέγχους σχετικά με το πόθεσν έσχες του παρελθόντος.
Στον "αέρα" η διαπραγμάτευση και η οικονομία
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα αυτά τα μέτρα είναι ακόμη στον "αέρα" αφού δεν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές. Στον "αέρα" είναι ουσιαστικά ολόκληρη η ελληνική οικονομία, αφού είναι δεδομένο και αποδεκτό και από την κυβέρνησ ότι όλα τα διαθέσιμα της χώρας έχουν χρησιμοποιηθεί και αρκούν μόνο για την κάλυψη μισθών του δημοσίου και συντάξεων και για καμία άλλη πληρωμή. Έτσι, αν δεν ξεκινήσουν χρηματοδοτήσεις από την ευρωπαική Ένωση, μέσα στον Απρίλιο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων της στο εξωτερικό για να μπορέσει να πληρώσει τα μισθολόγια του δημοσίου.
Η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται άμεσα σε αδιέξοδο, το οποίοι οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προσδιορίζουν για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πίεση καθώς ξεκινάει το Πάσχα των καθολικών και κλείνουν όλες οι υπηρεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης. Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που μιλάνε για πιστωτικό γεγονός αλλά και για περιορισμούς στις αναλήψεις και στις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό (capital controls), καθώς η ρευστότητα των τραπεζών εξαντλείται.
Τριγμοί πάντως υπάρχουν σύμφωνα πάντα με πληροφορίες και στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου, καθώς η λίστα που στείλαμε στις Βρυξέλλες ονομάζεται μεταξύ των στελεχών του επιτελείου "Λίστα Παναρίτη" και όχι "λίστα Βαρουφάκη". Ο Πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χουλιαράκης δεν είχε πάει αρχικά στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, αλλά μετέβει την επομένη, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε χθές εσπευσμένα δυο συμβούλους του να παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις και να τον ενημερώνουν απευθείας, υπολογίζοντας ότι ίσως χρειαστεί να παρέμβει και ο ίδιος προσωπικά με αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις.
Όλα τα σημάδια αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητικά αφού δεν υπάρχει καμμία πληροφορία ότι πλησιάζουμε έστω και σε μια συμφωνία επί της αρχής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν δεν υπάρξει απόφαση των βρυξελλών για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, η κανονική χρηματοδότηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πρίν τελειώσουν τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr