Τι έγινε στο Euro Working Group
Κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, συζητήθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αποδέσμευση του συγκεκριμένου ποσού, ωστόσο το EWG, παρέπεμψε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, του EFSF.
Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε ότι στο EWG υπήρξε μια πρώτη συζήτηση κατά την οποία συμφωνήθηκε ‘ότι νομικά, δεν υπήρχε επιπλέον ποσό που πληρώθηκε από το ΤΧΣ στο ΕFSF.
Αν και ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το EWG θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα, την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.
«Εάν όλα πάνε καλά, το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα, τόνισε.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα από το Μαξίμου για την ίδια συνεδρίαση, διέρρεε ότι η ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα τόνιζαν, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.
Η Δευτέρα η κρίσιμη ημέρα
Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Δευτέρα θα είναι μία πολύ κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα και για το κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους της ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, το Euro Working Group τόνισε προς την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση απελευθέρωσης των 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ εάν η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να εφαρμόσει αυτά τα οποία ζητούν οι δανειστές της.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Γιουνκερ – Τσίπρα και η δέσμευση του Πρωθυπουργού
Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης 24 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την παρουσίαση των επίμαχων μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή ή την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλώντας από το έδρανο της μικρής ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να μας παρουσιάσει έναν κατάλογο με άμεσα υλοποιήσιμες μεταρρυθμίσεις. Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα χθες το βράδυ και μου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο τη Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα.»
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο «κατάλογος θα εξεταστεί από τεχνικές ομάδες που θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη συγκέντρωσης στοιχείων στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τον εξετάσουν πολύ προσεκτικά και να προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ εξέφρασε την πίστη του πως ανακτήθηκε η αναγκαία εμπιστοσύνη και αποφευχθήκαν τα χειρότερα. Επίσης μετέφερε την πρόταση του για σύγκλιση ειδικής ομάδας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ή ακόμα και νέα έκτακτη Σύνοδο για την Ελλάδα, κάτι όμως που οι υπόλοιποι ηγέτες απέρριψαν.
Σε σκληρή γραμμή συνεχίζει η Γερμανία
Πάντως η Γερμανία εμμένει στην σκληρή προσέγγιση του προβλήματος, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, να δηλώνει ότι δεν υπάρχει «καμία βάση για αποδέσμευση» του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ από τον EFSF.
«Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup 20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», είπε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε τη γερμανική θέση, ότι η ολοκληρωμένη πρόταση, που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει το ίδιο δημοσιονομικό όφελος, με τα μέτρα που θα
απαλειφθούν
Κοινώς, ότι και να γίνει και να ειπωθεί στο τέλος οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr