Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ η Κυβέρνηση έχει πάρει ήδη τρεις σημαντικές «ανάσες» δημοσιονομικού χαρακτήρα, έχει όμως μπροστά της και την λήψη μέτρων σε τρία επίπεδα που… «δαγκώνουν», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου.
Συγκεκριμένα η πρώτη «ανάσα» πηγάζει από το γεγονός ότι η ρύθμιση εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φαίνεται να ξεκίνησε καλά, με τα έσοδα που εισέρευσαν χθες και μόνο μέσω των τραπεζών να είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Ενώ αναμένεται να μπει σε εφαρμογή και νέα που θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του Απριλίου. Μάλιστα αν το «project» αυτό εξελιχθεί βάση των προβλέψεων, εκτιμάται πως θα κλείσει η τρύπα που πρόεκυψε από την υστέρηση εσόδων τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπρόσθετα το Δημόσιο βάση των υπολογισμών, αποκτά μια μικρή ρευστότατα που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στην περίπτωση που εγκριθεί η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ προς το ΤΧΣ, ή η καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, ή και τα δυο μαζί.
Η τρίτη «ανάσα» σχετίζεται με την έστω και ελαφρά μείωση του χρέους της χώρας, δεδομένου πως από το καλοκαίρι και μετά, όπου και μπλόκαρε η τελευταία δόση του προγράμματος, η Ελλάδα συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά τις λήξεις ομολόγων και του χρέους της προς το ΔΝΤ. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει τα μακροοικονομικά μεγέθη και κάποια στιγμή θα αποτυπωθεί και επίσημα, ενισχύοντας έτσι το προφίλ της χώρας και προς τους εταίρους μας και προς τις αγορές.
Στον αντίποδα θα πρέπει να παρθούν και να εφαρμοστούν τρία μέτρα «φωτιά» σχετικά με την φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως το συνταξιοδοτικό, αν και ως προς το τελευταίο υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εύκολο να προχωρήσει στην παρούσα φάση.
Ειδικότερα οι φορολογικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα που θα προκαλέσουν αίσθηση, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις που θα «τρέξουν» άμεσα σχετίζονται με τις δυο προβλήτες, μια του ΟΛΠ και μια του ΟΛΘ. Συν του ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να προχωρήσει και η πώληση των αεροδρομίων και του ΟΣΕ.
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό όπως προαναφέρθηκε η κυβέρνηση θα το χειριστεί κατά πάσα πιθανότητα τμηματικά μια και συνολικά είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και ίσως στο σημείο αυτό είναι που έκανε ένα βήμα πίσω η Γερμανία, κατόπιν φυσικά και δικών μας υποχωρήσεων.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr