Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση καθώς απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις του για άδεια έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ και εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης από τα 7,2 δισεκατομμύρια,
Οι προτάσεις του συνάντησαν τη σθεναρή άρνηση του Μάριο Ντράγκι και της Άνγκελα Μέρκελ, που διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν χρήματα προς τη χώρα μας εάν η Αθήνα δεν υιοθετήσει το σύνολο των απαιτούμενων αλλαγών.
Η Άνγκελα Μέρκελ επανερχόμενη την Παρασκευή στο θέμα της συνάντησης, ξεκαθάρισε εκ νέου, ότι οποιαδήποτε εκταμίευση της επόμενες δόσης θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και αυτή έχει εγκριθεί από το Eurogroup,
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αντικαθιστώντας αν θέλει κάποιες από αυτές που αναφέρονται στο έγγραφο της 10ης Δεκεμβρίου και έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της Ελλάδας με άλλες, υπό τον όρο να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες.
Στην ουσία η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα παραπάνω από αυτό που λένε οι θεσμοί από την αρχή της κρίσης. Δώστε μας ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, με συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εμείς θα το εγκρίνουμε.
Σύσκεψη για τις μεταρρυθμίσεις
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται τις επόμενες ημέρες, να πραγματοποιήσει ένα αγώνα δρόμου, ώστε να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, που όπως αποζητούσε από την αρχή της νέας διαπραγμάτευσης, θα έχει τη δική της υπογραφή.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη το πακέτο που θα κινείται στο πλαίσιο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας που θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εξειδικεύσει η κυβέρνηση θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα, από τη φορολογική διοίκηση, την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μέχρι την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Για μεταρρυθμίσεις «ελληνικής ιδιοκτησίας» έκανε λόγο ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργου Σταθάκη. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν για να δώσουμε τα στοιχεία» ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος, οι λίστες των μεταρρυθμίσεων, που θα δοθούν στους θεσμούς, αλλά το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.
Αν τα μέτρα εγκριθούν από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε και μόνο τότε θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Ελλάδα για την τελική έγκριση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, αυτό μπορεί να συμβεί στις 27 Μαρτίου, ή και νωρίτερα αν υπάρξει πρόοδος.
Η Ελλάδα καλείται λοιπόν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, να παρουσιάσει τα νέα μέτρα και να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, κρατώντας στα χέρια της την τύχη της.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη και όπως διαβεβαίωσε και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να παρουσιαστούν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr