«Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απρόσωπη, έχει το όνομα, το επίθετο και το πρόσωπο όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από τη συνεχιζόμενη δυσχερή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Με την πολύ σημαντική παράμετρο, πως για να λάβει κανείς βοήθεια από εκεί, το μόνο που χρειάζεται είναι το όνομά του. Η… πίστη στο καλό πρόσωπο της ανθρωπότητας είναι προαιρετική, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως εν καιρώ το κέντρο Αλληλεγγύης πείθει έμπρακτα τους «πελάτες» του για εκείνο το μυθιστορηματικό «ένας για όλους και όλοι για έναν»…
Πρωταρχικός στόχος του Solidarity Now, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, εστιάζοντας στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται. Και το σημαντικότερο;
Υποστηρίζει τους πάντες ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μπορεί να επισκεφθεί το χώρο του Κέντρου και απλά και μόνο με το όνομά του, να βγάλει μια κάρτα προκειμένου να απολαύσει της βοήθειας σε τομείς όπως υγεία, νομικά προβλήματα και ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.
Λεπτομερώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας περιλαμβάνουν:
- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)
Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από έναν γενικό γιατρό, έναν γυναικολόγο, έναν οδοντίατρο, έναν ορθοπεδικό, έναν δερματολόγο έναν καρδιολόγο και έναν ψυχίατρο. Παρέχεται επίσης φαρμακευτική περίθαλψη, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
- Πρόγραμμα Νομικής συμβουλευτικής Υποστήριξης (μέσω της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ)
Παρέχονται δωρεάν, εμπιστευτικές και αμερόληπτες νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά, ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα). Σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται και δικαστική εκπροσώπηση.
- Υποστήριξη της απασχολησιμότητας (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)
Παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική επαγγελματική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων για την εργασία, συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού, καθοδήγηση για τις συνεντεύξεις, μεθοδολογία για αναζήτηση εργασίας, προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση εργασίας, καθώς και τη δικτύωση με πιθανούς εργοδότες μέσω της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας του Κέντρου. Το Κέντρο προσφέρει βοήθεια προκειμένου οι εξυπηρετούμενοι να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν με επιτυχία τις πιθανότητες απασχόλησής τους.
- Υποστήριξη Παιδιού και Οικογένειας (μέσω των ΜΚΟ Μαζί για το Παιδί, και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού)
Το Κέντρο στεγάζει την τηλεφωνική γραμμή 11525 βοήθειας οικογενειών – παιδιών και εφήβων, καθώς και ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιού, με στόχο να υποστηρίξει τα παιδιά όσων απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο και να διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες. Ακόμη, εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρει ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε μητέρες και οικογένειες, καθώς και συμβουλευτική και υπηρεσίες καθοδήγησης σε μητέρες, γονείς και οικογένειες που έχουν ανάγκη πραγματοποιώντας προσωπικές και ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας συνεργάζεται με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί & το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.
Αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
- Οι χώροι του Κέντρου έχουν πλήρως ανακαινιστεί και αποκατασταθεί με δωρεά του OpenSocietyFoundations
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι του Solidarity Now στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας (Δομοκού 2, Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από Σταθμό Λαρίσης) και τα τα πάντα για τη δράση εδώ.
«Η μετάβαση από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη κι έπειτα στην αλληλοβοήθεια, ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή, όχι μόνον για το δήμο της Αθήνας, αλλά και για όλη τη χώρα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη»- συνολικού ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ-, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και τον οργανισμό «Solidarity Now» με χρηματοδότηση της Νορβηγίας και των άλλων χωρών του ΕΟΧ.
«Προβλέπεται ότι περίπου 37.000 άτομα θα λάβουν βοήθεια. Η χρηματοδότηση γίνεται από τα EEA Grants, μέσω των οποίων η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία παρέχουν οικονομική υποστήριξη για να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις των δοτριών χωρών με 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα χρηματοδοτική περίοδο 63,4 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα αποτελεί απόδειξη γόνιμης συνεργασίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνα, Sjur Larsen.
Κουπόνια σε 3.600 οικογένειες και street work για άστεγους ουσιοεξαρτημένους
Το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη» υποστηρίζει δυο διακριτά, επιμέρους προγράμματα, με αλληλοσυμπληρούμενα οφέλη για τους πολίτες της Αθήνας, που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
- Το πρώτο μέρος αφορά την έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών αξίας 40 ευρώ έκαστο, τα οποία δίδονται σε 8 διανομές, σε περισσότερα από 3.600 νοικοκυριά (περισσότερα από 8.700 άτομα) ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ. Με τα κουπόνια αυτά, οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων της επιλογής τους, βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.
- Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των άστεγων ναρκομανών στην πόλη. Προβλέπει την ενίσχυση του street-work που διεξάγει το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ με μία επιπλέον ομάδα, και μέσω της συνεργασίας με φορείς που εξειδικεύονται στην υποστήριξη ουσιοεξαρτημένων ατόμων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις άτυπες ομάδες του δικτύου «Συν-Αθηνά» του δήμου Αθηναίων. Τελικός αποδέκτης αυτού του προγράμματος είναι το Solidarity Now με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ.
«Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, το Solidarity Now δημιούργησε Κέντρα Αλληλεγγύης με σκοπό τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων, Ελλήνων και μεταναστών» ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Solidarity Now, κ. Στέλιος Ζαββός. «Έμπνευσή μας είναι η βασική αρχή της Αλληλεγγύης των Λαών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Solidarity Now ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αλλά και από εμάς προς τους συνανθρώπους. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς και άλλους αποκλεισμούς» σημείωσε.
- Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη» χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%).
Φιλιώ Ράγκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr