Το σκηνικό άρχισε να στήνεται από την Τρίτη και την επιστολή του επικεφαλής της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, με την οποία έθετε βέτο στην κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και τις 100 δόσεις.
Η κυβέρνηση απέρριψε την επιστολή και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος μετέβη στη Βουλή και παρενέβη στη συζήτηση που ήταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής και τη συνάντησή του με τους Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης, έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τον πιο επίσημο τρόπο.
Τσίπρας: Δεν κάνουμε πίσω
«Δεν κάνουμε πίσω, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις αλλά δεσμευόμαστε από τη λαϊκή εντολή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω στα όσα έχει εξαγγείλει , τονίζοντας παράλληλα πως το φαινόμενο υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης να "ανακρίνονται" από τεχνοκράτες των θεσμών δεν είναι ανεκτό.
Μάλιστα έκανε λόγο για επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και για πιέσεις «προκειμένου η κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της» και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε ότι από το τεχνοκρατικό επίπεδο περνά πλέον στο πολιτικό.
«Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις δηλώσεις του, στέλνει σαφές μήνυμα των προθέσεων του στην Ευρώπη και οριοθετεί τη γραμμή σύγκρουσης που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει στην διαπραγματευτική του πολιτική.
Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της
Η Ευρώπη κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, απαντά με ομοβροντία δηλώσεων στο υψηλότερο επίπεδο, που δείχνει ότι και αυτή θα συνεχίσει στην σκληρή γραμμή που έχει χαράξει.
Μάλιστα μια ημέρα μετά την εξπρές τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες εκπρόσωποι, εξόργισαν με την στάση τους , τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς αρνήθηκαν να τους ενημερώσουν για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, με δηλώσεις του, δείχνει ότι η Ευρώπη χάνει την υπομονή της.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, ενώ σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισεμπλουμ για εφαρμογή σεναρίου Κύπρου και στην Ελλάδα με έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων», αφήνοντας όλα τα δεδομένα ανοιχτά σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν».
Στη δημόσια συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έκανε ακόμα πιο βαρύ το κλίμα, τονίζοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει στο θέμα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης.
«Αν κοιτάξετε την ”τραγωδία” με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», σημείωσε.
Σε αυτό ψυχροπολεμικό πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, στην πενταμερή σύσκεψη που θα ακολουθήσει της Συνόδου, να θέσει επί τάπητος εκ νέου τις ελληνικές θέσεις, ζητώντας πολιτική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας , μέχρι να βρεθεί η τελική λύση μεταξύ των δυο πλευρών.
Με τις δυο πλευρές περιχαρακωμένες στις θέσεις τους, η συζήτηση αναμένεται να είναι οριακή μεταξύ των δύο πλευρών. Όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει την πολιτική του ώριμου φρούτου, και μέσω πιέσεων θα περιμένει την Αθήνα να συμφωνήσει στις θέσεις της.
Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι το πρόβλημα το έχει η Αθήνα και όχι οι Βρυξέλλες. Και δείχνει να μην φοβάται ακόμα και ένα «ατύχημα», για να εξωθήσει την κυβέρνηση στα άκρα της.
Γι αυτό ίσως μέσα σε αυτήν την ομοβροντία ακραίων δηλώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, απεύθυνε συστάσεις σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση διαμηνύοντας ότι «ατυχήματα συμβαίνουν όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι όταν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες» και δήλωσε ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει «ατύχημα (εξόδου)».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr