Φανερά προβληματισμένοι από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και το τέλμα που έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία, ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, αλλά και η Κομισιόν δείχνουν τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας μέσω της θετικής αξιολόγησης των προτάσεων της Αθήνας, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχονάς, σε μια στιγμή που η Ελλάδα στερεύει από ρευστότητα, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή, και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι έχει πρωταρχική σημασία η θετική έκβαση των εν εξελίξει τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, παρότι δεν απέκλεισε το γεγονός δεν ενθάρρυνε κιόλας μια τέτοια προοπτική.
«Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Σόιμπλε: Η Αθήνα κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε ανακτηθεί - Βάιντμαν: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση
Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης με βάση τις δηλώσεις τους, δείχνουν ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε ανακτηθεί κατά το παρελθόν.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε ανέφερε επίσης πως δεν αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές. «Ακόμα και μια ριζοσπαστική αριστερίστικη κυβέρνηση δεν θα κρατήσει αυτήν την υπόσχεση», τόνισε.
Παράλληλα ως αναξιόπιστη χαρακτήρισε την «αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών», ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.
Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο κ. Βάιντμαν, υποστήριξε ότι «θα ήταν ωραίο εάν μπορούσαμε να δούμε περισσότερη αξιοπιστία στις ανακοινώσεις της Αθήνας», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συζητήσεις για παροχή ενός νέου πακέτου στήριξης της χώρας, υποστήριξε πως «πρώτα θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί».
Παρά, τις σκληρές του δηλώσεις ο κ. Βάιντμαν, εμφανίστηκε εντελώς αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός Grexit
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δήλωσε ότι η Αθήνα έχει «ενοχλήσει» και «απογοητεύσει» τους εταίρους της στην ευρωζώνης με τις επιθετικές διαπραγματευτικές τακτικές και προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί με ασφάλεια να αντιμετωπίσει την έξοδό της από το ευρώ.
Ο Johan Van Overtveldt σύμφωνα με τους Financial Times, δήλωσε ότι το νομισματικό μπλοκ έχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να αντέξει μία ελληνική αποχώρηση, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως και άλλοι υπουργοί συμμερίζονται αυτή την άποψη.
«Κανείς δεν μιλά πάρα πολύ γι αυτό πολύ ανοικτά, αλλά η αίσθησή μου είναι (η άποψη) ή αρκετά παρούσα γύρω από το τραπέζι», δήλωσε ο κ. Overtveldt.
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Tο Grexit δεν είναι πλέον σενάριο που αποκλείεται
Θέμα «Grexit» επανέφερε και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί το θέμα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, που στο μεταξύ, όπως ισχυρίστηκε, «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».
Προς τούτο θεωρεί πιο σκόπιμο να υπάρξει μια συνολική θεώρηση παράλληλα με τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και ο ίδιος ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Ραχόι: Ένα Grexit δεν θα επηρεάσει την Ισπανία
Μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης, «όπως όλοι οι άλλοι», έστειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο ένα Grexit , να προκαλέσει «φαινόμενο ντόμινο» το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ισπανία, λέγοντας ότι «η Ισπανία έχει ήδη ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης» και αντίθετα με την Ελλάδα, η χώρα του «αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές».
Σε "ρόλο πυροσβέστη" ο Γιούνκερ
Την ομοβροντία δηλώσεων ήρθε να μαζέψει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη».
«Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη».
Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Όπως ανέφερε πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι εξακολουθεί να το εξετάζει.
Αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος αυτού.
Μοσκοβισί: Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, ποιος θα είναι ο επόμενος;
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο, σημείωσε ότι η κατάσταση με την Ελλάδα δεν είναι σήμερα αυτή που ήταν δύο χρόνια πριν, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι πολύ μικρότερος τώρα.
Πάντως, επισήμανε ότι αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, το ερώτημα θα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος.
Ρέγκλινκ: Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανικού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ, σημείωσε σε συνέντευξή του στη Le Monde, ότι «όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» και ξεκαθάρισε ότι το Grexit δεν αποτελεί πολιτικό στόχο.
«Επίσης γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι αυτό θέλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή είναι μία καλή βάση που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή μία συμφωνία», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός Grexident, δηλαδή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα, ο κ. Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «είναι κοινή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και των υπουργών οικονομικών της νομισματικής ένωσης να αποφευχθεί να συμβεί μία κατά λάθος έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr