«Επίσης γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι αυτό θέλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή είναι μία καλή βάση που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή μία συμφωνία», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός Graccident, δηλαδή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα, ο κ. Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «είναι κοινή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και των υπουργών οικονομικών της νομισματικής ένωσης να αποφευχθεί να συμβεί μία κατά λάθος έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των ελληνικών οικονομικών και το ενδεχόμενο εξάντλησης της ρευστότητας έως το τέλος του Μαρτίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρα εικόνα».
«Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το τεχνικό έργο να ξεκινήσει. Η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε τα πιο πρόσφατα (στοιχεία) δημοσιονομικών εσόδων για τον Ιανουάριο 2015 και επιβεβαίωσαν τους φόβους μας: το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μειωθεί, ίσως εξαφανιστεί, Από την πλευρά των δαπανών, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει νέα (ανθρωπιστικά) μέτρα στο κοινοβούλιο. Κανείς πρέπει να ελέγξει πόσο θα κοστίσουν αυτά τα μέτρα» αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σχετικά με την πιθανότητα πρόωρης αποδέσμευσης κάποιον δανείων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, ο κ. Regling δήλωσε ότι επαφίεται στο Eurogroup το οποίο έχει σαφώς δηλώσει ότι τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους «θεσμούς». Όπως είπε «θα ήταν καλό εάν μία λύση μπορούσε να βρεθεί έως το τέλος του Απριλίου το αργότερο. Αλλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της, όσο συντομότερα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο. Από την άλλη, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο: Έχουν περάσει οχτώ μήνες από τότε που οι «θεσμοί» βρέθηκαν στην Αθήνα, τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ερωτηθείς σχετικά με την ιεράρχηση που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι «έχουμε συνηθίσει στην αλλαγή κυβέρνησης στη μέση ενός προγράμματος βοήθειας, το είδαμε να συμβαίνει στην Ιρλανδία. Ήθελαν να αλλάξουν τις προτεραιότητες. Οι «θεσμοί» δεν έχουν πρόβλημα με αυτό εφόσον το χρέος μπορεί να θεωρεί βιώσιμο για την επόμενη 10ετία.
Επίσης, χρειάζεται να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό φέτος. Εφόσον μένουμε εντός αυτής της συμφωνίας προσαρμογές μπορούν να προταθούν και οι μεταρρυθμίσεις να ιεραρχηθούν. Εάν ανακαλύψουμε ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην Αθήνα, αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας λόγος για μία προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί στο 3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Δεν χρειάζεται τα πάντα να είναι όπως συμφωνήθηκαν πριν δυο χρόνια, υπάρχει κάποια ευελιξία» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Τέλος, αναφερόμενος στην επικοινωνιακή τακτική που ακολουθείται από τον Α. Τσίπρα και τον Γ. Βαρουφάκη ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε κατά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών, πολλοί έχουν παροτρύνει τον κ. Βαρουφάκη να πει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαφορετική επικοινωνία σε διαφορετικά μέρη, αυτό δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό από την ελληνική πλευρά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr