Μάλιστα σημείωσε ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα η έξοδο της, τόσο για το ευρώ, όσο και για την Ευρώπη και τη νομισματική ένωση και υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι μία άλλη ισοτιμία θα έφερνε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. «Αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας για τα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης. Είναι κάτι που δεν μας αφήνει με δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και πολλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, ερωτηθείς γιατί δεν συζητήθηκε στη Βουλή η απόφαση ή αν θα συζητηθεί στο μέλλον κάποια συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε ότι ο λόγος ήταν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως είπε, δεν υπήρχε λόγος να φέρουμε αυτή την απόφαση για την παράταση προς ψήφιση, διότι ήδη υπήρχε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό κέρδος, τόνισε, από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία παράτασης. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και να συζητηθούν οι όποιες αντιδράσεις.
«Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε και με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, να κάνουμε μία αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Με τον Οργανισμό Απασχόλησης θα συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις που θα βελτιώσουν τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα κινηθούμε και προς τη βελτίωση της Υγείας», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε δε ότι για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή «υπάρχουν πολλά να γίνουν, γιατί αν βρούμε λύσεις για αυτά θα δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση στην κοινωνία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι κατά αυτών».
Για την πραγματική οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα για την διευθέτηση του χρέους, καθώς όπως είπε, αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα «δεν έρχεται ανάπτυξη και αν δεν λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντική σε αυτό το πλαίσιο». Παράλληλα, αν και παραδέχθηκε ότι τα πρωτογενή ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα, δεν κατέκρινε την το γεγονός ότι αυτό έγινε με μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25%. «Οι προηγούμενες λύσεις δεν ήταν βιώσιμες και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές ότι οι τεχνικές ομάδες και κάποιοι επικεφαλής των Θεσμών πιέζουν κατά τις διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή όπου κυριαρχούσε το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα πριν από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε δε στη στάση που κρατάει η ΕΚΤ, η οποία υποστήριξε ότι πιέζει την Ελλάδα τόσο στο θέμα της άμεσης χρηματοδότησης όσο και στο θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών μέσω του ELA. "Το προηγούμενο Μνημόνιο έχει τελειώσει", τόνισε χαρακτηριστικά.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr